Fagerlid: - Fryktelig vanskelig å kutte i offentlig sektor

Hver tredje nordmann jobber i det offentlige, som NAV eller Skatteetaten. Foto: NTB scanpix
Hver tredje nordmann jobber i det offentlige, som NAV eller Skatteetaten. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten 800.000 nordmenn jobber i offentlig sektor. Sysselsettingspolitikken gjør at nivået holdes kunstig høyt, mener Erik Fagerlid, partner i PA Consulting.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten hver tredje sysselsatte nordmann jobber i offentlig forvaltning i dag, og de offentlige utgiftene øker fra år til år. De siste fem årene har de offentlige utgiftene økt med nær 300 milliarder, 40 prosent.

Men effektivisering, det er det vanskelig å få gjennomslag for.

- Jeg opplever det som fryktelig vanskelig å si til en offentlig virksomhet at man må ta ned budsjettet betydelig, sier Erik Fagerlid partner i PA Consulting.

Natt og dag i offentlig og privat

Konsulentene i PA Consulting jobber blant annet med omstilling i både privat og offentlig sektor, og Fagerlid slås av hvor forskjellig det er å jobbe med det i disse to sektorene.

- Det er svært mye vanskeligere å få en offentlig virksomhet til å samles om å skulle drive mer effektivt enn det er i en privat virksomhet, sier Fagerlid.

Han tror at mye av årsaken er at en privat organisasjon enkelt sagt har ett klart mål, og det er å skape verdi for eierne. For en offentlig virksomhet er landskapet langt mer sammensatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jobber du som administrerende direktør i for eksempel helsevesenet, i skatteetaten eller annet sted i forvaltningen er omgivelsene dine ekstremt kompliserte. Du står til ansvar ikke bare for eiere, men for brukere, ansatte, politikere og for offentligheten via media, sier Fagerlid.

Det er svært utfordrende å få til endring når organisasjonen skal tilfredsstille flere krav.

- Det er fryktelig vanskelig å få til et kostnadsfokus i offentlige virksomheter, blant annet fordi sysselsettingsmålene er veldig viktig for nasjonen, sier Fagerlid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den svært lave ledigheten i Norge er et viktig politisk mål.

- Det er vel og bra med lav ledighet, men vi ser at det ofte opprettholdes et kunstig høyt antall ansatte, sier Fagerlid.

Fordi vi har råd

En annen viktig årsak er at vi som nasjon ikke har kniven på strupen.

- Det er også en utfordring å kutte fordi vi har råd til å la være. I offentlig sektor er det mange hensyn å ta, og når vi har råd til det er det mulig å ta mange hensyn, sier Fagerlid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

DN.no skrev i forrige uke om forskning som viser at rikdom bidrar til lav effektivitet.

Les: Slik kan du kutte, Sigbjørn

Sjeføkonom Steinar Juel sier til DN.no at mye penger gjør enhver organisasjon mer slepphendt med pengebruken.

- Du prioriterer mindre når du har mye penger til disposisjon. Man legger mindre vekt på effektivisering, snu på skillingen og ta konflikter. Det å si nei gir ofte konflikter - og du kvier deg mer for det når det koster så lite å unngå det i form av at du kan bruke litt mer penger. Det er helt sikkert, sier Juel til DN.no.

Les: - Alle har behov for småkriser

- Vi har ikke noe press på oss. I mange europeiske land er det en ekstrem økonomisk situasjon som gjør at du får et veldig fokus på pengebruk, og det opplever jeg ikke at vi har i Norge om dagen, sier Fagerlid.

I 2010 gjennomførte PA Consulting en undersøkelse om hvordan ledere i offentlig virksomhet gjennomfører endringer. Resultatene var nedslående.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer: - Det er alltid nye penger å be om

Politiske vinder

Det er også enda flere andre faktorer som gjør det vanskelig å få til endring i offentlige virksomheter, forteller Fagerlid.

- De politiske signalene påvirker mye. Lederne i offentlige virksomheter opplever at kutt i oppgavene varierer over tid, med de politiske vindene, sier Fagerlid.

En regjerings satsningsområde kan fjernes med et pennestrøk ved regjeringsskifter.

Også mer kortvarige politiske prioriteringer påvirker.

- Vi ser også at valgkampsaker kan gripe inn i prioriteringene, sier Fagerlid.

Opptatt av kvalitet

Nøkkelen til endring er at noe må fremstå som viktig.

- Gjør det dét kan en person, en organisasjon eller et land tåle at det er vondt, eller koster mye penger, sier Fagerlid.

Mens kostnadsfokus er lettere å få gehør for i privat sektor, gir det altså lite gjenklang i offentlig sektor. Fagerlid forteller at det er noe helt annet som gir appell til offentlig sektor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- For å få til endring i offentlig sektor har vi erfart at det gir mening å snakke om bedre kvalitet. Å gjøre brukerne mer fornøyde er noe alle er opptatt av, sier Fagerlid.

Les flere saker i serien "Det store pengesluket": - Vi aner ikke hva vi bruker pengene på

Overmannes av reformkåte politikere

- Vi har råd til å slenge på litt ekstra

Les flere økonominyheter