Meny

Statoil vil sette verdensrekord

Melkøya Snøhvit.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statoil vil skvise rekordmye olje ut av norsk sokkel.
Statoil har satt seg mål om å utvinne mer olje fra sine oljefelt på norsk sokkel enn noe annet oljeselskap. Det kan ofte være mer lønnsomt å få ut mer olje fra eksisterende felt enn å gjøre nye funn.


På 80-tallet var gjennomsnittlig utvinningsgrad kun 20-25 prosent på norsk sokkel. I dag er det en utvinningsgrad på 47 prosent på norsk sokkel. Det betyr at i gjennomsnitt er et oljefelt "tomt" når 47 prosent av oljen er tatt ut. Mesteparten av oljen ligger dermed igjen når man forlater feltet, rett og slett fordi det ikke finnes teknologi eller det er for dyrt å få opp resten.

Les også: Rentemøtet:– Forbrukerne kan ta det med ro

- Verdensledende

Statoil har en noe høyere gjennomsnittlig utvinningsgrad - på 50 prosent. Det er skyhøyt over snittet på verdensbasis hvor man kun klarer å ta ut 35 prosent av oljen.

– Det at vi er verdensledende med en utvinningsgrad i snitt på 50 prosent på oljefeltene vi opererer, er vi stolte av, men vi vil enda mer. Vår ambisjon er derfor å øke den gjennomsnittlige utvinningsgraden i våre oljefelt til 60 prosent, sa konserndirektør for utvikling og produksjon Øystein Michelsen på ONS onsdag morgen.

Les også: – Jeg er ikke medlem av gutteklubben grei

Millioner av fat

Statoil bruker i dag halve forskningsbudsjettet sitt på 2,8 milliarder kroner på prosjekter innen økt utvinning.

- I fjor økte vi utvinningsgraden fra 49 til 50 prosent. Den ene prosenten har en enorm verdi, det utgjør 327 millioner fat olje. Noen sier at 50 prosent ikke høres så mye ut, men snittet er 35 prosent på verdensbasis og vi har felt med langt lavere utvinningsgrad enn det, sa Michelsen.

Fra plan for utbygging og drift blir levert inn til myndighetene og frem til i dag har Statoil økt oljeutvinningen fra 30 til 50 prosent. Det utgjør 7,5 milliarder fat ekstra olje fra eksisterende felt - eller rundt to ekstra Statfjord-felt, påpeker Statoil.

Les også: Disse prosjektene sprekker med 4 milliarder

Tar forbehold

Men Michelsen tar et forbehold med den nye ambisjonen om 60 prosent utvinning. Hvis for eksempel oljeprisene skulle falle kraftig, vil det muligens ikke være lønnsomt å produsere så mye som mulig fra gamle felt.

Dette blir ikke lett. Det vil kreve hardt arbeid og er også avhengig av eksterne forhold som oljepris og kostnadsnivå. Vi er også avhengig av at det utvikles ny teknologi, advarte han.

Les flere økonominyheter

Les flere nyheter

Populært