Meny

Meglerhus spår eventyrlig vekst i Norge

En rekke nye funn har skapt optimisme i oljenæringen. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høy oljepris vil sende aktivitetsnivået i norsk oljeindustri til værs, og veksten vil være eventyrlig i mange år fremover, spår meglerhuset SEB Enskilda.

Meglerhusets oljeteam har for 14. år på rad intervjuet verdens største oljeselskaper om deres fremtidsplaner. Teamet konkluderer med at aktivitetsnivået i Norge vil passere den forrige toppen som ble satt før finanskrisen, skriver Dagens Næringsliv.

Oljeselskapene vil på verdensbasis øke aktiviteten med 12 prosent neste år, en økning som utgjør 70 milliarder kroner fra i år, ifølge analytikerne Terje Fatnes, Lukas Daul og Øyvind Mossige. Når det gjelder Norge spesielt, viser de til en rekke nye funn som har skapt optimisme i næringen. Åpningen av Barentshavet vil dessuten lokke de store utenlandske selskapene tilbake til norsk sokkel, tror analytikerne.

Les også: Når tar oljen slutt?

Langs kysten står feltutbyggingene i kø. Rigger som opererer på sokkelen, er allerede fullbooket de neste 18 månedene.

– Vi er enda langt fra toppen. Bare se på alle prosjektene som skal bygges ut på norsk sokkel fram mot 2020, sier Fatnes.

Bare de neste to-tre årene venter Enskilda-teamet vekst på minst 10 prosent i året. I 2025 kan dermed investeringene på norsk sokkel ha kommet opp i 250 milliarder kroner, altså mer enn et kvart statsbudsjett.

Fredag meldte Statoil, med partnerne Petoro, Det norske oljeselskap og Lundin Petroleum, at de har gjort et nytt oljefunn i Nordsjøen som kan inneholde mellom 1,7 milliarder fat og 3,3 milliarder fat olje. Dette vil være Norges tredje største funn noensinne dersom det høyeste estimatet er riktig.

Les også: 

Rekordstore inntekter fra statens oljevirksomhet

Stoltenberg: Naivt å tro at oljen vil redde oss

Opprør blant riggmannskap

Les flere nyheter

Privatøkonomi
Populært