- Jeg får mye ros

Kastet slipset Finansminister Sigbjørn Johnsen hevder Norge er godt forberedt dersom de finansielle urolighetene i Europa skulle forverre seg. Foto: Per Thrana / Per Thrana
Kastet slipset Finansminister Sigbjørn Johnsen hevder Norge er godt forberedt dersom de finansielle urolighetene i Europa skulle forverre seg. Foto: Per Thrana / Per Thrana
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens Europa står på kanten av stupet, kan finansminister Sigbjørn Johnsen ta fire ukers sommerferie med skuldrene senket. - Jeg skal tenke, trene og lese. Men hvis noe skulle skje, er jeg ikke langt unna, forteller Johnsen DN.no.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansminister Sigbjørn Johnsen kastet slipset og ga tydelig uttrykk for at han ser frem i mot sommerferien da DN.no møtte han etter torsdagens møte med finansnæringen.

- Først er det finansministermøte og en stor skattekongress vi skal ha her i Oslo i begynnelsen av juli. Etter det blir det fire ukers ferie, sier Johnsen fornøyd.

Selv om Johnsen lover å følge med «fra time til time og fra dag til dag», kan det se ut til at han kan senke skuldrene med god samvittighet. For mens det raser rundt oss, melder finansnæringen at norske finansmarkeder er godt rustet dersom den økonomiske krisen som utspiller seg i store deler av Europa skulle forverre seg.

Les saken: Følger utviklingen fra time til time

Følger med

Finansministeren forteller riktignok at han ikke bare har planer om å ligge på latsiden.

- Jeg blir løpende oppdatert. Hvis det skulle skje noe som gjør at det går i en dramatisk retning, så er det klart at jeg ikke er langt unna, sier Johnsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det ligger forsåvidt i jobben at du må være forberedt på at det skjer ting i løpet av sommeren som påkaller deg. Men i utgangspunktet er det fri til å både slappe av, tenke, lese og trene tilføyer han.

- Får mye godord Forholdene i norsk økonomi tilsier at vi idag er i en særstilling i forhold til alle våre naboland.

- Vi har store ressurser, og jeg mener vi i Norge har gjort en god jobb med å holde orden i økonomien. Det er ganske grunnleggende viktig, og det har ikke alltid vært slik. Det er ikke mer enn 20 år siden vi var i en veldig vanskelig situasjon, minner Johnsen om.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva får du av tilbakemeldinger fra de andre finansministrene i Europa?

- Jeg er mye ute og da får Norge mye ros, for eksempel for måten vi har organisert virksomheten knyttet opp mot håndtering av oljeformuen. Handlingsregelen, måten vi har laget rammeverket rundt oljeinntektene og oljeformuen, får vi mye godord for.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg har jo god kontakt med mine nordiske kollegaer og andre, men det er klart at Norge er på en måte i en helt annen situasjon. Diskusjonen dreier seg mest om den felles utfordringene vi har. For som jeg sier, vi blir berørt av det som skjer uansett og det er viktig å vite hvordan kollegaene har det.

Har slagplanen klar

Etter dagens møte advarte imidlertid Johnsen mot å lene seg på de gode tidene. «Som vi sier på hedmarking, en kan ikke bare legge seg på sofaen og tro at alt går bra», sa han under det etterfølgende pressemøtet.

Johnsen kan forsikre om at han har slagplanen klar dersom situasjonen skulle endre seg.

- Det er enighet i at dersom det skjer en dramatisk utvikling som gjør at ting blir satt mer på spissen, så er bankenes reserver og kapital førstelinjeforsvaret. Der er det jo noen fellesordinger.

- Vi skal følge godt med, men vi vil ligge litt lenger bak i forsvarslinjen. Hvis situasjonen blir veldig dramatisk, som for eksempel var tilfellet i 2008, må vi være rede. Når jeg sier vi, så mener jeg først og fremst Norges Bank. Men så har da Finansdepartementet en rolle oppi alt det her, avslutter Johnsen.

Les mer: Johnsen advarer mot rentefest

Les flere økonominyheter