Meny

Byggeboom i Asia varsler ny finanskrise

FRA BYGGINGEN av Shanghai Tower. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Indeks viser direkte sammenheng mellom skyskraper-boom og finanskriser.

Den britiske storbanken Barclays Bank mener byggingen av skyskrapere i Asia tyder på en ny finanskrise, skriver epn.dk.

Mange vil sikkert se det som et godt tegn for økonomien at flere moderne kjempebygninger skyter til værs i asiatiske byer. Det er det rett og slett ikke, påstår Barclays Bank i en ny rapport.

Ifølge bankens analytikere det nemlig en direkte sammenheng mellom en boom i bygging av skyskrapere og finanskriser. Bankens såkalte «Skyscraper Index» dokumenterer sammenhengen. Indeksen viser ifølge banken at byggingen av verdens høyeste bygninger historisk alltid blir etterfulgt av en form for økonomisk krise.

Bankens aller første eksempel på en slik sammenheng er verdens første skyskraper, the Equitable Life bygning, som sto ferdig i New York i 1873. Deretter fulgte en fem år lang resesjon. Bygningen ble for øvrig revet igjen i 1912.

Også byggingen av Sears Tower i Chicago ble etterfulgt av en finanskrise.

En kjempeboom

Og at det nå er en byggeboom for skyskrapere hersker det ingen tvil om. Rapporten oppfordrer investorer til særlig å følge med på utviklingen i Kina, der 53 prosent av alle skyskrapere i verden er under oppføring. Og India, som i dag kun har to skyskrapere, men 14 under oppføring.

Hvis byggeplanene følges vil antallet skyskrapere i Kina og India vokse med 87 prosent til 141 i 2018.

- Denne byggeboomen i Kikna og India kan rett og slett være resultatet av feilplassering av kapital, som kan medføre en økonomisk korreksjon i to av Asias største økonomier i løpet av de neste fem årene, sier en av Barclays analytikere ifølge avisen.

Og kanskje kan de dystre spådommene i rapporten allerede sopres i det kinesiske samfunnet.

Ifølge Kinas største boligselskap, SouFun Holdings Ltd., er boligprisene falt i 60 av 100 byer. Samtidig som det er blitt vanskeligere å selge boliger i blant annet Shanghai og Beijing, hvor boligsalget har stupt 40-50 prosent, ifølge Barclays sjefanalytiker for eiendom, Andrew Lawrence.

Les også:

Kinesiske pyramider

Frykter Kina-krakk

Boligboble på Kinas Hawaii sprekker

Boblen sprekker i Kina

Gjeldsbomber i Kina

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Privatøkonomi
Populært