Fire farer som truer verdensøkonomien

En av astronautene ved den internasjonale romstasjonen tok dette bildet 4. desember i fjor. Lysene fra byene i Spania og Portugal markerer konturene av Den iberiske halvøya. Foto: Nasa.
En av astronautene ved den internasjonale romstasjonen tok dette bildet 4. desember i fjor. Lysene fra byene i Spania og Portugal markerer konturene av Den iberiske halvøya. Foto: Nasa.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om sjeføkonom Øystein Dørum spår at veksten i verdensøkonomien holder seg noenlunde oppe i år, mener han at det er fire viktige risikofaktorer som kan endre dette bildet:

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdensøkonomien kommer til å vokse i et litt svakere tempo i år enn ifjor, spår økonomene i DNB Markets i meglerhusets ferske prognoserapport «Økonomiske» utsikter som ble lagt frem onsdag.

Men selv om veksten holder seg noenlunde oppe, mener meglerhuset det er flere farer som truer.

Sjeføkonom Øystein Dørum anslår at veksten i verdensøkonomien blir på tre prosent i år. Ifjor endte den samlede veksten i verdiskapningen i verden på 3,5 prosent.

- I lys av fjorårets mange negative sjokk, og forverringen av krisen i eurosonen, er dette ikke så ille som en kanskje kunne frykte. Men veksttakten avtok gjennom året. På terskelen til 2012 er sannsynligvis eurosonen allerede inne i et nytt tilbakeslag, mens mange andre industriland vokser svakere enn sitt langsiktige potensial, skriver Dørum i rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tror boligprisveksten blir lavere

Dørum anslår at veksten i industrilandene blir på 1,3 prosent i år, noe som er lavere enn ifjor. Den samlede veksten dras opp av en fortsatt høy aktivitet i de ikke-industrialiserte landene på 5,5 prosent.

Fire risikofaktorer

Sjeføkonom Øystein Dørum, DNB Markets (Foto: Scanpix) Sjeføkonom Øystein Dørum, DNB Markets (Foto: Scanpix)

Men selv om han spår at veksten i verdensøkonomien holder seg noenlunde oppe i år, mener Dørum at det er fire viktige risikofaktorer som kan endre dette bildet:

  • Den pågående eurokrisen spinner ut av kontroll
  • Ubalansert vekst i Kina
  • Faren for mer uro i Nord-Afrika og Midt-Østen
  • Polariseringen i den amerikanske kongressen

Italia kan gå konkurs

- Her og nå er den viktigste risikofaktoren uten tvil den pågående krisen i eurosonen, skriver Dørum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om han i utgangspunktet tror at medlemslandene vil gjøre alt de kan for å avverge at Italia eller ande store land går konkurs, mener han det er galt å utelukke et scenario der krisen «spinner ut av kontroll».

Han skisserer en utvikling der private långivere stenger døren helt for nye lange lån til Italia og eventuelt også andre europeiske stater, uten at Den europeiske sentralbanken (ECB) kan, eller får lov til, å bruke seddelpressen til å redde landene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I så fall kan Italia gå konkurs og samtidig bli tvunget til å ta tilbake sin gamle valuta for å kunne finansiere statens utgifter og ny kapital til landets banker.

- En kombinert statsgjeldskrise, bankkrise og valutakrise for verdens tredje største debitor vil stille tidligere statskonkurser i skyggen, og kan med rimelige forutsetninger gi et globalt tilbakeslag som både blir dypere og mer langvarig enn i 2008-09, skriver Dørum.

Kan halvere veksten i Kina

Dørum er også bekymret for den kraftige investeringsveksten i Kina. Siden begynnelsen av 2000-tallet har halvparten av bnp-veksten kommet fra økte investeringer.

- På noe lengre sikt er ambisjonen å vri veksten over mot forbruk. Mislykkes man, og investeringsveksten samtidig stanser opp, blir Kinas vekst halvert, konstaterer DNB-økonomen.

Oljeregning

Uro i oljeproduserende land i Nord-Afrika og Midt-Østen er den tredje store risikofaktoren for verdensøkonomien i 2012. Resultatet kan bli at oljeprisen stiger ytterligere og bidrar til å dempe veksten i verdensøkonomien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Dørum vil en økning i oljeprisen på 10 dollar fatet gi en regning tilsvarende 0,4 prosent av globalt bnp.

- I en situasjon der mange industriland knapt nok vokser, vil en oljeprisøkning på 20-30 dollar fatet være mer enn nok til å sende industrilandene ut i et nytt tilbakeslag.

Politisk krangling

Dørums fjerde store bekymring i 2012 er at de store motsetningene i den amerikanske politikken kan føre til at videreføring av skattelettelser og arbeidsledighetstrygd blokkeres.

- Opphør vil redusere husholdningenes kjøpekraft og dermed deres forbruk. Politisk krangling frem mot valget i november kan dessuten stå i veien for nye stimulanser. I tillegg vil det så tvil om USAs evne til å få statsfinansene inn på en bærekraftig kurs. Dersom dette medfører ytterligere nedgraderinger og økte statslånsrenter kan veksten trues, skriver Dørum.

Les også:

Ser ny oljeboom for norsk økonomi

Robotopprør på Børsen

Norwegian får uventet hjelp

IMF vil øke utlånskapasiteten med 1000 mrd. dollar