Meny

Advarer mot ny nedgangstid

IMFs nye sjef Christine Lagarde er redd for at oppganen i verdensøkonomen vil stanse opp (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdensøkonomien trenger koordinerte tiltak umiddelbart, mener pengefondet IMFs nye sjef Christine Lagarde.

– Utviklingstrekk i sommer tyder på at vi er inne i en farlig, ny fase, sier franske Christine Lagarde, som nylig overtok som toppsjef i Det internasjonale pengefondet (IMF) etter landsmannen Dominique Strauss-Kahn.

– Det er klart hva som står på spill: Vi risikerer at den skjøre oppgangen sporer av. Så vi må handle nå, sa Lagarde i en tale under en årlig økonomikonferanse i USA.

Les: Ingen nye tiltak fra Bernanke

Tre år etter at den verste finanskrisen siden 1930-tallet rammet verdensøkonomien, er veksten både i USA og Europa laber. I tillegg har gjeldskriser på begge sider av Atlanteren fått mange til å tvile på om den skjøre økonomiske oppgangen verden nå opplever, vil vedvare.

Les: Sterk lut mot svak vekst

Vestlige økonomier må utarbeide langsiktige planer for å få sin gjeld under kontroll, men samtidig ikke stramme inn så raskt at sparetiltakene truer den skjøre oppgangen, forklarte Lagarde lørdag.

– For å si det enkelt må den makroøkonomiske politikken støtte vekst. Også pengepolitikken må i stor grad fortsette å bidra, siden risikoen for en resesjon oppveier faren for inflasjon, sa Lagarde.

Talen i USA var den tidligere franske finansministerens første omfattende redegjørelse siden hun tok over etter Strauss-Kahn i juli.

Les flere nyheter

Privatøkonomi
Populært