Mer børsuro i vente

Sjeføkonom Øystein Dørum, DnB Nor Markets
Sjeføkonom Øystein Dørum, DnB Nor Markets
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå er Norge det sikreste landet å investere i. Men få økonomer tror på flukt fra USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forrige ukes dramatiske børsfall vil fortsette denne uken etter nedgraderingen av amerikansk statsgjeld, skriver Dagens Næringsliv.

- Nedgraderingen bidrar ytterligere til uroen vi har sett de siste ukene. Jeg tror flere vil selge enn å kjøpe mandag. Det børsfallet vi har sett kan helt klart fortsette, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets til DN.

I over 90 år har amerikansk statsgjeld vært regnet som det aller sikreste papiret en investor kunne sitte på. Natt til lørdag nedgraderte kredittratingbyrået Standard & Poor´s den amerikanske statsgjelden fra AAA til AA+.

Dørum frykter nå at de politiske effektene kan bli svært alvorlige.

- Et slag i trynet

- Dette er et slag i trynet for stolte amerikanere og kan fremskynde innstramninger. Strammer de inn nå som veksten står på kanten av stupet, vil det gi ytterligere næring til frykten i markedet, sier Dørum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En nedgradering av gjelden fører normalt sett til at investorene selger gjeldspapirer. Dette presser rentene på statsgjelden opp og bidrar til økte lånekostnader for staten det gjelder. Men på grunn av USAs unike posisjon kan det motsatte bli tilfelle.

- Til tross for nedgraderingen, er USA det klart største markedet for statsobligasjoner. Det er fortsatt stor etterspørsel etter amerikanske statsobligasjoner, sier senioranalytiker Snorre Evjen i Fokus Bank.

Han mener det er få andre investeringsalternativer for investorer som ønsker risikofrie plasseringer.

Fordi norske statsobligasjoner fremdeles har topprating, tror sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities at Norge kan bli en sikker havn for investorene.

Les også:

Asia-børsene dykker

Spår ny krise i Europa

Det beste rådet når Børsen raser

Sveaas frykter stor-smell på Oslo Børs

Spår børsen i 540

- Børsen skal 20 prosent opp i år

Les flere nyheter her