Kina: USA må ta seg sammen

Kina's flagg henger på New York Stock Exchange (foto: Scanpix).
Kina's flagg henger på New York Stock Exchange (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina langer ut mot USA etter at den amerikanske kredittverdigheten ble nedgradert lørdag. De mener de har all grunn til å be USA ta tak i gjeldsproblemet sitt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's for første gang i historien nedgraderte USAs kredittverdighet fra toppnivået AAA til AA+, skriver Kinas statlige nyhetsbyrå Xinhua at amerikanerne må ta seg selv i nakken.

Les: USAs kredittveredighet nedgradert

– Washington må avfinne seg med det smertefulle faktum at de gode gamle dager hvor de bare kunne låne seg ut av sine selvskapte problemer, er over, skriver nyhetsbyrået.

I kommentaren står det også at USA må få på plass prinsippet om at de ikke kan leve over evne, noe Xinhua mener er vanlig folkevett.

«Kina som er den største kreditoren i verdens eneste supermakt, har all rett til å kreve at amerikanerne tar tak i sine strukturelle gjeldsproblemer og at sikkerheten til Kinas verdier i USA blir ivaretatt», står det i den engelskspråklige kommentaren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les: Her er eierne av USAs risikofylte statsgjeld

Også den siste tidens politiske kjekling i Kongressen har fått en sentral plass i kommentaren.

– Washington har tillatt dets interne valgpolitikk å ta hele den globale økonomien som gissel, heter det.

Tirsdag vedtok Kongressen et forlik om sparetiltak og heving av USAs gjeldstak, et vedtak som kom på plass først etter flere måneder med politisk tautrekking mellom Republikanerne og Demokratene.

Les: – Amerikansk gjeldsavtale bare en pust i bakken