- Tillitssvikt i aksjemarkedet

KURSFALL: Pilene har pekt nedover på verdens børser denne uken. Her en nervøs markedsanalytiker på børsen i Frankfurt. Foto: Scanpix
KURSFALL: Pilene har pekt nedover på verdens børser denne uken. Her en nervøs markedsanalytiker på børsen i Frankfurt. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Markedene stuper på frykt og mistillit. Men det er ikke nødvendigvis store justeringer som må til før ledende økonomier er tilbake på rett spor, mener porteføljeforvalter Hogne Tyssøy.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den kraftige nedturen fortsetter på børsene i Europa fredag. Svake nøkkeltall og frykt for gjeldsutviklingen på begge sider av Atlanteren har ført til et massivt nedsalg de siste dagene.

- Det er en situasjon med klassisk tillitssvikt. Det er problemer som har bygget seg opp over langt tid. Det går på tillit og kompleksitet, med mange samvarierende faktorer som slår inn samtidig og skaper en situasjon som gir grunnlag for stor usikkerhet for de langsiktige utviklingstrekkene, sier porteføljeforvalter Hogne Tyssøy i Holbergfondene til DN.no.

Den statsfinansielle situasjonen i Europa er fortsatt blant de store bekymringene i markedet. Frykten for at Italia og Spania, som er eurosonens henholdsvis tredje og fjerde største økonomier, ikke skal klare å betjene den enorme statsgjelden har ført til en kraftig renteoppgang i landenes statspapirer de siste ukene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan snu fort

I dag fortsetter renten på italiensk statsgjeld å stige til nye rekordnivåer, mens spanske renter faller moderat tilbake. Tyssøy mener det i utgangspunktet ikke skal så mye til før utviklingen kan snu.

- Det er ikke de store justeringene som skal til i en del av de ledende økonomiene i verden før man er inne på et spor hvor utviklingen snus, med bedre budsjettbalanser på litt lenger sikt. Vi har sett mindre økonomier som har evnet å snu en slik negativ utvikling, sier Tyssøy og viser til de baltiske statene og Island, som sakte men sikkert er i ferd med å få stabilisert økonomiene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Når små land klarer det bør også store økonomier kunne klare det, som Italia, Spania og USA. De må lage samfunnsløsninger som er mer bærekraftige og tillitsvekkende, sier Tyssøy.

Støttekjøp starter opp igjen

Torsdag snudde rentene på spansk og italiensk gjeld ned en kort stund etter at sentralbanksjef Jean-Claude Trichet i Den europeiske sentralbanken ECB gikk langt i å bekrefte at banken ville starte opp igjen støttekjøpene av europeiske statsobligasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge markedsspekulasjoner var det imidlertid bare irske og portugisiske obligasjoner som ble kjøpt, og ikke spanske og italienske.

- Kan gjøre støttekjøp i dag

Analytiker Allan von Mehren i Danske Bank tror imidlertid at sentralbanken etter hvert blir nødt til å kjøpe også italienske og spanske obligasjoner.

- ECB vil trolig starte å kjøpe Italia og Spania i store mengder snart. De er de eneste som kan stoppe snøballen som ruller i markedet. De burde ha gjort det torsdag, men markedet vil trolig tvinge dem - trolig allerede fredag, skriver von Mehren i en oppdatering fredag.

Han tror også kinesiske myndigheter kan bli overbevist til å kjøpe italiensk og spansk gjeld dersom ECB også gjør det.

- Det er klart i deres interesse å avverge en stor krise i Europa.

Les også:

- Skal være sjokkerende bra før markedet snur

- Tror ikke på totalkollaps

Børsraset fortsetter

Globalt børsras: - Frykt og usikkerhet

Les flere nyheter her