Investorene strømmer til EUs sikre havn: Tyskland

Finansmarkedet er fortsatt nervøst, og investorene søker til Tyskland Foto: Scanpix).
Finansmarkedet er fortsatt nervøst, og investorene søker til Tyskland Foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyske renter går under inflasjnsnivået. Spanske og italienske stiger kraftig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for europeisk redningspakke til Hellas og avverget krise i USA fortsetter uroen å prege finansmarkedene. Investorene betaler nå for tysk trygghet.

Renta på tyske 10-års statsobligasjoner sank tirsdag til et nivå under den tyske prisveksten for første gang siden sammenslåingen av Øst- og Vest-Tyskland.

Med andre ord: etterspørselen etter trygge tyske plasseringer er så stor at investorene godtar å betale for trygghet heller enn å risikere gevinsten i mer utrygge papirer. Renta på tyske statsobligasjoner var tirsdag på 2,395 prosent, et ørlite hakk lavere enn vekstraten for juli på 2,4 prosent, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Det er første gang dette skjer siden sammenslåingen i 1990.

Dyrere lån

Samtidig som renta presses ned på tysk statsgjeld, stiger den for italienske og spanske 10-årsobligasjoner, noe som legger ytterligere press på to av landene som følges med argusøyne i markedet på grunn av store budsjettunderskudd og høy gjeld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Renta på italienske og spanske statsobligasjoner steg tirsdag til henholdsvis 6,165 prosent og 6,180 prosent. Alt over 6 prosent regnes av analytikerne som ikke bærekraftig for økonomier som har lav vekst.

Bekymring for blant annet svak vekst i verdensøkonomien førte tirsdag det europeiske aksjemarkedet til sitt laveste nivå på elleve måneder, ifølge Reuters. Den paneuropeiske FTSEurofirst 300-indeksen falt med 1,6 prosent til 1.050,74 poeng.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bekymret

Etter at eurolandene tidligere i sommer ble enige med Det internasjonale pengefondet (IMF) og private finansinstitusjoner om å redde Hellas ut av sin gjeldskrise med en ny hjelpepakke, roet markedene seg litt ned, skriver sjeføkonom Steinar Juel i Nordea på sin blogg tirsdag.

Les: Eurolandene enige om avtale for å redde Hellas

Men problemet med denne redningspakken og også budsjettforliket som politikerne i USA har kommet fram til, er at ingen av dem løser de underliggende problemene, fortsetter økonomen. Ifølge Juel er situasjonen i eurolandene fortsatt så alvorlig at det raskt kan eskalere til en ny krise den kommende høsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les: - Amerikansk gjeldsavtale bare en pust i bakken

Neste i rekken

Frykten for at Spania og Italia nå kan bli de neste i rekka av europeiske land som må søke krisehjelp fra EU og IMF, er økende. Sammenlignet med krisepakkene som Irland, Portugal og Hellas har trengt, vil størrelsen på eventuelle hjelpepakker til Italia og Spania bli enorme, og kanskje store nok til å kunne ta knekken på euroen.

Gapet mellom renta på spanske og tyske statsobligasjoner har ikke vært så stort som på tirsdag siden euroen ble introdusert i 1999.

Den spanske statsministeren Jose Lous Rodriguez Zapatero utsatte tirsdag sine planer om å reise på ferie, ifølge AFP. Han ringte EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso for å diskutere utviklingen.

Dumskap

Men EUs president Herman van Rompuy sier i en kommentarartikkel i Le Monde at det er dumskap å sammenligne Hellas med Italia og Spania.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Løpende vurderinger av risiko i markedet tilsvarer ikke grunnleggende tall. Det er latterlig at disse landene blir antatt som mest sannsynlig for å misligholde sin statsgjeld, sier Van Rompuy.

Det som satte i gang presset på de italienske og spanske obligasjonene tirsdag, var ifølge det Madrid-baserte analysebyrået Inversis et rykte om at Spania og Italia nå kan bli fritatt for sine forpliktelser for å bidra til den greske redningspakken, noe som blir tolket som at det står svært dårlig til.

Les flere nyheter her