Portugals nye regjering starter innstramming

Portugals nye statsminister Pedro Passos Coelho introduserer massive kutt for å få portugisisk økonomi på beina igjen (foto: Scanpix).
Portugals nye statsminister Pedro Passos Coelho introduserer massive kutt for å få portugisisk økonomi på beina igjen (foto: Scanpix).

Portugals nye konservative regjering lover å stramme enda hardere inn enn EU og IMF krever.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag la den nye regjeringen til Pedro Passos Coelho fram sitt program, der omfattende privatisering og store budsjettkutt er de viktigste elementene.

EU og IMF ga tidligere i år Portugal et kriselån på 78 milliarder euro mot at landet ved hjelp av reformer, nedskjæringer og privatiseringer reduserer budsjettunderskuddet fra 9,1 prosent til 3 prosent innen 2013.

Passos Coelho sier at hans regjering ikke bare skal oppfylle kravene i avtalen, men gå enda lenger for å reformere den skakkjørte økonomien og gjenopprette markedets tillit.

Blant de store prosjektene som nå stanses, er utbyggingen til 3,3 milliarder euro av høyhastighetstog mellom Lisboa og Madrid.

Les: Kriselånet sender trolig Portugal inn i resesjon

Kontrakten for den første delen av linja ble undertegnet i mai i fjor, mens anbudsrunden for den andre delen ikke ble avsluttet.

Prosjektet skulle kutte reisetida mellom de to hovedstedene til under tre timer og knytte Portugal til det europeiske høyhastighetsnettverket.

Les:- Krisen forverres

Regjeringen skal også selge seg ut av energiselskapet EDP, flyselskapet TAP og banken BPN og revurdere byggingen av en ny internasjonal flyplass.

Les: Rekordhøy rente for Portugal

Mediebedrifter som den statlige kringkastingen og nyhetsbyrået Lusa, skal delprivatiseres senere.

Antall departementet er allerede redusert fra 16 til elleve, og flere fridager skal avskaffes. Dessuten skal sosiale utgifter kuttes, skattene økes og arbeidsmarkedet gjøres mer fleksibelt.

Les flere økonominyheter

Les flere nyheter her

Personvernpolicy