Kina ønsker seg optimisme og reformer i Europa

Kinas statsminister Wen Jiabao og Tysklands statsminister Angela Merkel holdt tirsdag pressekonferanse i Berlin (foto: Scanpix).
Kinas statsminister Wen Jiabao og Tysklands statsminister Angela Merkel holdt tirsdag pressekonferanse i Berlin (foto: Scanpix).

Kina tror på euroens framtid og er optimistisk på Europas vegne, ifølge statsminister Wen Jiabao. Men han etterlyser reformer i finanssektoren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en pressekonferanse i Berlin tirsdag sa Wen at Kina ved behov er innstilt på å hjelpe Europa ved å kjøpe statsobligasjoner i gjeldstyngede land. Han sa også at han tror Europa gradvis vil greie å løse sine problemer.

Les: Kina vil redusere handelsoverskuddet

– Kina har uttrykt støtte til Europa til ulike tider. Med andre ord, når Europa er i vanskeligheter, vil vi strekke ut en hjelpende hånd fra fjernere strøk, sa Wen og uttrykte optimisme med hensyn til Europas framtid.

– Vi er optimistiske på vegne av Europa. Bare med optimisme vil Europa kunne overvinne sine utfordringer, sa Wen.

Men han understreket samtidig at problemene i eurosonen viser at verdensøkonomien fortsatt er preget av usikkerhet og ustabilitet, og at inflasjon nå er et verdensomspennende problem.

Les: Frykter Kina-krakk

Han fremholdt også at presset på å få til endringer i finanssystemet må fortsette, og at slike endringer er viktige for at Europa skal kunne løse sine økonomiske problemer.

Tyskland er siste stopp under Wens Europa-besøk, som startet i Ungarn forrige uke. Lørdag reiste han til Storbritannia, der han mandag hadde samtaler med Storbritannias statsminister David Cameron. Under toppmøtet i London ble det undertegnet britisk-kinesiske handelsavtaler verdt over 12 milliarder kroner.

Les: Byer i Kina sitter på en enorm gjeldsbombe

I Berlin kunne han presentere handelsavtaler for over 80 milliarder kroner sammen med statsminister Angela Merkel.

Les flere økonominyheter

Personvernpolicy