Tror på ny runde med frykt for dobbeldipp

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Men bekymringen for at aktiviteten i verdensøkonomien vil falle er nok en gang ubegrunnet, mener Danske Bank.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi kan komme til å oppleve en ny runde med frykt for en dobbeldipp i verdensøkonomien, mener økonomene i Danske Bank.

Bremser opp

Denne uken har det kommet flere tegn som vitner om avtagende vekst. Globale innkjøpssjefsindekser, PMI, som måler aktivitetsendringer i økonomien, har falt tilbake igjen. Samtidig kan ledighetstallene fra USA tyde på at veksten er i ferd med å bremse opp.

- Som en reaksjon har obligasjonsrentene falt, markedene tviler på renteøkning fra ECB og aksjemarkedet trår vannet, mens risikopremiene stiger, skriver Allan von Mehren og Steen Bocian i en oppdatering fra Danske Markets.

I tillegg til vekstfrykten er den usikre situasjonen rundt gjeldsproblemene i Europa med på å øke bekymringen.

Motvind

De to økonomene i Danske Bank tror derfor vi kan få en reprise av frykten for en dobbeldipp i verdensøkonomien fra 2010.

- Vi tror situasjonen vil vare en tid, men at det også er snakk om nok en falsk vekstfrykt, siden oppbremsingen bare er midlertidig, skriver von Mehren og Bocian.

Den forbigående oppbremsningen skyldes flere forhold fra begynnelsen av året. Stigende råvarepriser og stopp i industriaktiviteten på grunn av jordskjelvet i Japan har ført til motvind for verdensøkonomien.

- Begge faktorene er dog av midlertidig karakter.Oljeprisen har falt igjen og den negative effekten fra jordskjelvet snur til en positiv effekt i andre halvår i takt med gjenoppbyggingen, mener Danske Bank-økonomene.

Negative overskrifter

De tror derfor at vekstfrykten vil avta mot slutten av året - på samme måte som vi opplevde ifjor.

- Men akkurat nå kan vi likegodt venne oss til negative overskrifter og nervøse markeder, skriver von Mehren og Bocian i oppdateringen.

Les også:

Ulltveit-Moe inn i Sevan

Reitans luksusvilla endelig solgt

Her er de beste bilene

Personvernpolicy