Nå ansetter industrien igjen

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

For første gang siden 2008 stiger antall sysselsatte i industrien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det generelle bildet for norsk industri er positivt. Norske industriledere melder om moderat vekst i sysselsettingen, som følge av økt ordretilgang.

Det går frem av konjunkturbarometeret for 1. kvartal 2011 som Statistisk sentralbyrå offentliggjorde i dag.

For første gang siden 2008 registreres en oppgang i sysselsettingen. Økt ordretilgang både i hjemme- og eksportmarkedet forklarer denne utviklingen, skriver SSB.

Etterspørselsveksten gjenspeiles i markedsprisene, som fortsatte å stige. Imidlertid var det fortsatt mange industriledere som oppgav at etterspørsels- og konkurranseforhold virket begrensende på produksjonen. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad i industrien beregnes til 79,3 prosent 1. kvartal 2011. Sett i et historisk perspektiv er dette et beskjedent nivå, skriver SSB i rapporten.

Troen på den nærmeste fremtiden er imidlertid bra.

Det er tegn til økt investeringsvilje blant industrilederne, og forventninger om ytterligere bedring i markedsforholdene forklarer disse resultatene ifølge SSB.

Den sammensatte konjunkturindikatoren for industrien faller likevel fra 11 til 10, justert for sesong i 1. kvartal.

Bygger flere skip og plattformer

Flere år med nedgang ser også ut til å være over for produsenter av investeringsvarer, det vil si maskinindustri, bygging av skip og oljeplattformer og lignende.

Ifølge Konjunkturbarometeret, melder også denne delen av industrien om økt sysselsetting for første gang siden 2008.

Fremgangen er riktignok beskjeden. Industrilederne rapporterer om utflating i produksjonsvolumet etter en lengre periode med nedgang, heter det i rapporten.

Stigende ordrebeholdning som en følge av økt ordretilgang i hjemme- og eksportmarkedet forklarer utviklingen ifølge SSB.

Markedsprisene fortsatte imidlertid å falle, og fortsatt var det mange industriledere som oppgav at etterspørsels- og konkurranseforhold virket begrensende på produksjonen. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad for disse næringene beregnes til 80,9 prosent i 1. kvartal. Dette er et lavt nivå historisk sett, skriver SSB.

Produsenter av innsatsvarer, det vil si trelast- og trevareindustri, papir- og papirvareindustri, kjemisk råvareindustri, metallindustri og lignende), merker enda sterkere vekst.

Et høyt antall industriledere vurderer generelle utsikter på kort sikt som bedre i neste kvartal. Flere overveier å justere opp vedtatte investeringsplaner, skriver SSB på sine hjemmesider.

Les også i dag:

Ledigheten faller - og jobbene strømmer på

- Må vite hvem som skaper veksten

- Alvorlig situasjon i 2020

Norsk indusrtri har passert bunnen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært