- Hellas kan bli verre enn Lehman-kollapsen

Mørke skyer over Akropolis i den greske hovedstaden (foto: Scanpix)
Mørke skyer over Akropolis i den greske hovedstaden (foto: Scanpix)

Lånegiverne må sannsynligvis ta store tap på Hellas-utlån.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis Hellas ikke klarer sine gjeldsforpliktelser vil det få større konsekvenser enn da Lehman Brothers kollapset i september 2008, mener ECB-topp.

- Det vil sannsynligvis få systemkritiske effekter som er vanskelige å beregne på nåværende tidspunkt, men de vil nok være mer ødeleggende enn Lehman Brothers-katastrofen, sa styremedlem i Den europeiske sentralbanken ECB, José Manuel Gonzales-Paramo, tirsdag ifølge børsen.dk.

Det de fleste ekspertene snakker om som et både mulig og sannsynlig utfall, er en såkalt restrukturering av den greske gjelden. En restrukturering av gjeld kan innebære å redusere den forfalte gjelden eller reforhandle vilkårene for nedbetaling av den. Uansett vil det innebære at långiverne må ta store tap.

Rekordhøye renter

Rentene på statsobligasjoner fra Hellas, Irland og Portugal nådde nye rekordnivåer tirsdag, da investorene i stadig større grad er sikre på at de gjeldstyngede landene på et eller annet tidspunkt må kaste inn håndkledet.Og ytterst på planken står Hellas, som igår måtte opprevidere fjorårets budsjettunderskudd til 10,5 prosent av bruttonasjonalproduktet (bnp).

José Manuel Gonzales-Paramo tør nesten ikke tenke på konsekvensene av en kollaps i Hellas:

- Det vil påvirke budsjettene i en lang rekke institusjoner og mest sannsynlig ha en innvirkning på tilliten til banksystemet.

Les også:

- Gjelden til Hellas er ikke bærekraftig

- Landet er insolvent PIIGS-renter på rekordnivå

- Det viktigste er at Portugal klarer jobben

- Undervurderer Spanias gjeldsproblemer

Gjeld og underskudd øker i Portugal

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært