Overraskende lav prisvekst

En kraftig økning i prisene på matvarer var den viktigste årsaken til økningen i KPI (foto: Scanpix).
En kraftig økning i prisene på matvarer var den viktigste årsaken til økningen i KPI (foto: Scanpix).

Prisene steg mindre enn ventet i februar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se også
Inflasjonskalkulator
Her kan du regne ut hvilken verdi et beløp fra et tidligere år har i dag. Eller du kan regne motsatt, og finne ut hva en tilsvarende verdi i dagens pengeverdi var tidligere.

Konsumprisindeksen steg med 1,2 prosent på årsbasis i februar i år, ned fra 2,0 prosent måneden før.

Det viser tall som Statistisk sentralbyrå (SSB) la frem torsdag.

På forhånd var det ventet at KPI ville være på 1,7 prosent på årsbasis, ifølge estimater innhentet av TDN Finans.

Kraftig oppgang i matvareprisene

KPI steg med 0,4 prosent fra januar til februar 2011. En kraftig økning i prisene på matvarer var den viktigste årsaken til økningen i KPI. Matvareprisene har de siste ti årene alltid steget i februar, og i år økte de med 2,7 prosent. Nær sagt alle matvaregruppene viste prisoppgang, opplyser SSB torsdag.

Prisene på transporttjenester steg 4,2 prosent, og her var det en økning i prisene på flybilletter med 15,2 prosent som bidro mest. Møbler, innrednings- og dekorasjonsartikler viste en prisøkning på 4,6 prosent. En prisøkning på klær med 1,8 prosent bidro også til at KPI steg i februar.

Oppgangen i KPI ble dempet av lavere priser på elektrisitet inkludert nettleie, og bøker, som sank med henholdsvis 6,5 og 17,1 prosent fra januar til februar. For bøkene skyldtes det store prisfallet det årlige Mammutsalget, som foregikk i deler av februar. Det ble også observert mindre prisnedganger på audiovisuelt utstyr, opplyser byrået.

På årsbasis falt KPI med 0,8 prosentpoeng fra januar til februar. Elektrisitetsprisene inkludert nettleie steg 16,5 prosent fra januar til februar i fjor, mens de sank med 6,5 prosent i samme periode i år. Dette var dermed den klart viktigste årsaken til fallet i tolvmånedersveksten i KPI.

Kjerneinflasjonen overrasker

Konsumprisindeksen utenom energivarer og avgiftsendringer (KPI-JAE), som ofte omtales som kjerneinflasjonen, steg med 0,8 prosent på årsbasis i februar, opp fra 0,7 prosent måneden før. På månedsbasis var den sesongjusterte kjerneinflasjonen på 0,8 prosent, etter en nedgang på 0,7 prosent måneden før.

På forhånd var det ventet at kjerneinflasjonen ville være på 1,0 prosent på både måneds- og årsbasis, ifølge estimater innhentet av TDN Finans.

Kjerneinflasjonen er blant statistikkene som Norges Bank bruker som mål på prisveksten, siden den utelukker energipriser som tradisjonelt svinger mye. Banken setter styringsrenten med et mål om å oppnå en prisvekst som over tid er på rundt 2,5 prosent.

Ifølge den siste utgaven av Pengepolitisk rapport ventet Norges Bank en oppgang i kjerneinflasjonen på 0,9 prosent i februar.

Siden energiprisene over tid har vist seg å vokse raskere enn andre priser har sentralbanken også utviklet et eget mål på prisveksten, KPIXE, som tar med en beregnet trend av energiprisene i konsumprisene. Norges Bank offentliggjør KPIXE klokken 14.00 i ettermiddag.

Les også.

Her er de heftigste utbytteaksjene

Gikk på dagen fra Oljefondet

- Ikke et land i Europa som ikke vil bytte med oss

Går i strupen på Bjerke

Personvernpolicy