- USA er konkurs innen 2020

Jobbsøkere i kø i Miami, USA, januar 2010. Her er arbeidsledigheten 11,8 prosent - den høyeste ledigheten på 35 år. Foto: Scanpix
Jobbsøkere i kø i Miami, USA, januar 2010. Her er arbeidsledigheten 11,8 prosent - den høyeste ledigheten på 35 år. Foto: Scanpix

USA er i et større økonomisk uføre enn kriserammede Hellas, mener forsker Jørgen Ørstrøm Møller.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- USA er på full fart mot å få en stor gjeld at den blir umulig å betale tilbake.

Den danske forskeren Jørgen Ørstrøm Møller ved den danske Handelshøyskolen tror USA går konkurs innen de neste ti årene.

Må kutte mer enn Hellas

USA må stramme inn sin økonomiske politikk med mellom to og tre prosent av landets bruttonasjonalprodukt frem mot 2015 bare for å stabilisere sin gjeld.

Det er betydelig mer enn de 17 eurolandene som «kun» skal stramme inn 0,9 prosent av BNP. Selv kriserammede Hellas har behov for å stramme inn BNP med 1,3 prosent for å stabilisere gjelden i 2015. Det vil dermed kreve enda mer å faktisk redusere statsgjelden.

Så langt derimot har USA gjort det stikk motsatte. De fortsetter med lavere skatter og stigende offentlige utgifter.

- USAs renteutgifter alene vil vokse fra 8-10 prosent av statsbudsjettet i dag til 20 prosent i 2020. Det er utenkelig å se hvordan det skal tas inn. Det er umulig å se hvor alle pengene skal komme fra. USA står overfor et fryktinngytende perspektiv, sa Ørstrøm Møller på et topplederseminar mandag ifølge business.dk.

Delstater i krise

Jørgen Ørstrøm Møller er for tiden gjesteforsker ved Research Fellows på ISEAS i Singapore.

Han viser til at situasjonen i mange stater i USA er verre enn for eurolandene. 48 av 50 stater kan i dag ikke finansiere sine utgifter. I president Barack Obamas hjemstat Illinois, hvor Chicago er største by, klarer delstaten kun å finansiere 55 prosent av utgiftene.

- California kan få samme junkstatus som Hellas. 50 til 100 amerikanske byer kan gå konkurs. Men antallet av private og banker som også er truet av stor gjeld og som kan gå konkurs, er også enormt, sa han ifølge business.dk.

Natt til onsdag norsk tid skal president Barack Obama holde sin tale om rikets tilstand. I et videoopptak som ble lagt ut i helgen signaliserer presidenten at han vil iverksette en rekke tiltak for å håndtere de langsiktige problemene med USAs høye budsjettunderskudd.

Les også:

Mot harde politiske sammenstøt i USA

Gjeldsbomben som kan ramme hele Europa

- Verdensveksten vil skyte fart

Skuffelsene i kø i 2011

Les flere nyheter her

Personvernpolicy