Meny

– Økt press på Portugal om å søke hjelp

Frankrikes president Nicolas Sarkozy og Tysklands statsminister Angela Merkel på EU-toppmøtet i desember. Både Tyskland og Frankrike skal ha antydet at Portugal bør be om økonomisk hjelp (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presset på Portugal om å be om krisehjelp fra EU og IMF øker, ifølge kilder i eurogruppen. Håpet er at det skal hindre krisen i å spre seg til Spania.

Tyskland, Frankrike og flere andre land har antydet at Portugal bør be om hjelp jo før, jo heller, opplyser en kilde i eurogruppen til nyhetsbyrået Reuters.

Tyskland benekter imidlertid at landet har presset Portugal. Talsmann for statsminister Angela Merkel, Steffen Seibert, sier at det ikke er tysk politikk å presse Portugal til å søke hjelp.

Les: Mener gjeldsland bør ut av eurosonen

Benekter press

Også Frankrike og EU-kommisjonen avviste mandag at det foreligger planer om en krisepakke til Portugal.

Portugal blir av svært mange økonomiske eksperter sett på som det neste landet som tvinges til å be om økonomisk hjelp. Landet sliter med å kutte stor gjeld og budsjettunderskudd, og lånekostnadene fyker i været.

Les: IMF ber eurolandene øke krisefondet

I en spørreundersøkelse Reuters gjennomførte blant økonomer i forrige uke, svarte nesten alle at de tror Portugal, på samme måte som Irland, kommer til å kaste inn håndkleet og be om hjelp fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Les: Ber Portugal tredoble bistand til u-land

–60–80 milliarder euro

Kilden Reuters har snakket med, antyder at en lånepakke til Portugal vil være på mellom 60 og 80 milliarder euro, men sier det er usikkerhet rundt behovene i den portugisiske banksektoren.

Den store frykten er at gjeldskrisen i eurosonen skal spre seg videre, og at Spania og også Belgia må be om milliardhjelp. Det blir sett på som et svært dramatisk scenario, og Spania regnes som den store testen for euroen.

Les: EU retter blikket mot Portugal

Mange politikere og eksperter håper krisehjelp til Portugal vil minske sjansene for at Spania også ber om hjelp. Men noen økonomer tror sjansen for at Spania må be om hjelp øker betraktelig dersom Portugal får lån fra EUs krisefond.

Mirakel

Både Hellas og Irland har måttet be om hjelp fra EU og IMF. Irland motsatte seg i det lengste å søke hjelp fra EUs nyopprettede krisefond, men ble presset av de andre landene i eurosonen.

Også den ledende portugisiske avisa Publico tror nå Portugal må gjøre som Hellas og Irland gjorde i fjor.

Les: Portugal og Spania sliter med troverdigheten

– Kun et mirakel kan redde oss fra IMF, skrev avisa på lederplass i helgen.

Den portugisiske statsministeren Jose Socrates benekter at Tyskland og Frankrike vil presse landet til å be om milliardhjelp. Socrates’ regjering peker på at den håndterer gjeldssituasjonen og innfrir målene som er satt om reduksjon i budsjettunderskuddene.

Stor spenning

Regjeringen kunngjorde i forrige uke at den klarte 2010-målet om et budsjettunderskudd på 7,3 prosent av bruttonasjonalprodukt. Målet for 2011 er en ytterligere reduksjon til 4,6 prosent.

Renten på Portugals lån sank noe mandag etter at Den europeiske sentralbanken (ECB) kjøpte opp portugisiske statsobligasjoner. Men renten Portugal nå betaler, er høyere enn hva renten var for Hellas da landet ble tvunget til å be om hjelp i fjor vår.

Onsdag skal Portugal hente inn nye 1,25 milliarder euro i markedene, og det er knyttet svært stor spenning til hvilken rente regjeringen i Lisboa da må ut med. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært