Meny

- USA beholder nullrenten lenge

Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske økonomer tror ikke renten vil stige før i 2012.

Bare syv av 25 økonomer som CNNMoney har snakket med tror at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve hever styringsrenten i løpet av 2011.

Og de fleste av disse tror at rentehoppet kommer først mot slutten av året.

Det store flertallet, 17 av de 25, tror renteoppgangen først starter i 2012. Bakgrunnen er at de venter at nasjonens høye ledighetsrate vil fortsette å holde seg på rundt ni prosent gjennom hele det neste året.

Lavt inflasjonspress vil også samtidig gjøre det mulig for Fed å holde renten på nivået nær null i lang tid fremover.

Den mest alvorlige nedgangskonjunkturen i amerikansk økonomi siden Den store depresjonen på 1930-tallet fikk den amerikanske sentralbanken til å kutte styringsrenten helt ned til null i desember 2008.

Det rekordlave rentenivået har ført til at sentralbanken har måttet ta i bruk utradisjonelle virkemidler for å stimulere økonomien ytterligere. I november lanserte sentralbanken den andre runden med såkalte kvantitative lettelser. Banken planlegger å bruke rundt 600 milliarder dollar på kjøpe opp lånepapirer med lange løpetider det kommende halve året. Målet er å få ned også de lange rentene i økonomien.

Litt under halvparten av de spurte økonomene i CNNMoneys undersøkelse tror imidlertid at tiltaket ikke vil få noen effekt. 11 av de spurte tror tiltakene vil gi effekt, men to av disse mener at veksten vil føre til høy inflasjon.

Les flere nyheter på ABC Nyheter

Les også:

Blandet på Europa-børsene

BRIC blir til BRICS

- Det finnes ingen boligboble

Paraguay på vekst-toppen

Populært