Hellas vedtok dramatisk budsjett

De folkevalgte i Hellas vedtok sent onsdag kveld et stramt budsjett som vil få store følger for grekere flest (foto: Scanpix).
De folkevalgte i Hellas vedtok sent onsdag kveld et stramt budsjett som vil få store følger for grekere flest (foto: Scanpix).

Den greske nasjonalforsamlingen har vedtatt neste års statsbudsjett, som legger opp til økte skatter og nye, dramatiske kutt i velferdsordningene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Budsjettet har utløst store protester og hissige streiker, men er i samsvar med kravene EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) stilte for å bidra med et kriselån på drøyt 860 milliarder kroner tidligere i år.

Les: IMF utbetaler nye kriselån til Hellas

Regjeringen i Aten håper at budsjettet skal kutte landets enorme underskudd fra 9,4 til 7,4 prosent av bruttonasjonalproduktet, vel vitende om at mange grekere vil måtte betale en høy pris for å nå dette målet.

Les: Hellas oppjusterer underskudd

Budsjettet for 2011 er møtt med protester langt inn i det sosialdemokratiske regjeringspartiet PASOK, der mange mener at man går for langt, blant annet med lønnskutt i offentlig sektor.

Les: - Kjøper gresk statsgjeld

Pensjonene kuttes også, samtidig med at momsen alt er økt. Regjeringen har likevel ikke greid å øke skatteinngangen så mye som planlagt i inneværende år, og skjerper derfor skatten ytterligere neste år.

Les: Hellas vender seg til Kina

Den greske økonomien ligger an til å krympe med 4,2 prosent i år, mens det legges opp til at den skal krympe med 3 prosent neste år.

Arbeidsløsheten i Hellas ventes å stige til 14,6 prosent neste år, mot 12,1 prosent i år. (©NTB)

Personvernpolicy