- Mer bekymret for effektene av lav rente

Sjefanalytiker Erik Bruce, Nordea (foto: Nordea).
Sjefanalytiker Erik Bruce, Nordea (foto: Nordea).

Sjefanalytiker Erik Bruce tror Norges Bank kan komme til å heve renten raskere enn den tidligere har signalisert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter 19 måneder med en styringsrente på to prosent eller lavere gjorde Norges Bank det i dag klart at det i alle fall går en måned til før renten blir hevet. Renten blir holdt uendret på to prosent, men sentralbanken begynner samtidig å se tegn til at det lave rentenivået er i ferd med å slå ut i hvordan husholdningene oppfører seg.

- Det som er mest nytt er at de peker på at veksten i boligpriser og konsumet har tatt seg opp. De virker litt mer bekymret over effekten av å holde renten lav så lenge, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til DN.no.

Boligprisene stiger

Ifølge begrunnelsen for rentebeslutningen viser eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk steg boligprisene med 6,5 prosent fra november ifjor til november i år

Selv om sentralbanken ifølge Bruce ikke gir noe klart signal om at renteprognosen den la frem ved det forrige rentemøtet er endret, tolker markedet dagens uttalelser som mer «haukeaktige». Det vil si at markedet tolker at sentralbanken signaliserer en noe raskere renteheving enn ventet.

- Skal man lete etter signaler, er det antydning til litt tidligere renteøkning, sier Bruce.

«Haukeaktig» sentralbank

Markedsrentene steg umiddelbart etter at beskjeden ble kjent og kronen ble styrket mot de store valutaene.

- Kronen er litt sterkere og rentene går litt sterkere. Det blir klart tolket som haukeaktig, og det gjelder særlig bekymringen som boligprisene.

På det forrige rentemøtet i oktober signaliserte sentralbanken at renten først skal heves i juni eller august til neste år. Bruce tror selv at det kan komme en renteøkning allerede i mai. Han tror det i tillegg kommer to renteøkninger neste høst slik at styringsrenten vil være på 2,75 prosent ved utgangen av 2011.

Les mer:

Rører ikke renten

Kronehopp etter rentedom

- Risikoen er større nå

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden