Presset mot Europas kriseland består

Et kriselån til Irland ble vedtatt på et ekstraordinært møte mellom finansministrene i eurosonen søndag (foto: Scanpix).
Et kriselån til Irland ble vedtatt på et ekstraordinært møte mellom finansministrene i eurosonen søndag (foto: Scanpix).

Mange irer er sterkt kritiske til krisepakken på 85 milliarder euro, som heller ikke har roet markedene. Euroen har falt til sitt laveste nivå på to måneder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også rentetrykket mot de såkalte PIIGS-landene (Portugal, Irland, Italia, Hellas og Spania) består.

Analytikere tror at det bare er et tidsspørsmål før også Portugal vil trenge krisehjelp, og de regner med at også Spania før eller siden vil trenge økonomisk bistand utenfra.

Les: Kan stanse EUs krisepakker

Renten på greske og irske statsobligasjoner med ti års løpetid lå mandag på henholdsvis 12 og 9,4 prosent. Til sammenligning er renten i Tyskland 2,78 prosent.

Lavere vekst

De største børsene i Europa falt også med mellom 1 og 2 prosent mandag, etter at EU-kommisjonen nedjusterte vekstprognosene for neste år.

Les: Heia Sverige

For Irlands del er vekstprognosen nedjustert fra 3 til 0,9 prosent, mens veksten i EU vil ende på 1,7 prosent i år, ifølge Kommisjonen.

Neste år vil veksten falle til 1,5 prosent, mens den i 2012 vil øke til 1,8 prosent, lyder spådommen fra EU.

Kritikk

I Irland har regjeringen høstet skarp kritikk for krisepakken. Flere irske medier omtaler den som en skandale, og opposisjonen anklager statsminister Brian Cowen for forræderi og krever at han går av.

Les: - Frykten vil ingen ende ta

– Dette er et enormt skuffende resultat for landet. Det er vanskelig å se for seg en verre avtale enn dette, sier Michael Noonan, finanspolitisk talsmann for opposisjonspartiet Fine Gael.

Noonan viser til at Irland må ut med en rente på 5,8 prosent for milliardlånet, og han mener dette vil knekke landets økonomi.

– Folk har all mulig rett til å føle frykt og redsel for framtida når regjeringen har solgt landet vårt til så elendige vilkår, sier Noonan.

– Vi faller uten et sikkerhetsnett, fastslår avisa Irish Daily Mail, mens Irish Sun skriver at tiltaket «fordømmer oss alle til en grusom gjeld i generasjoner framover».

Vil sikre euroen

Det irske kriselånet ble vedtatt på et ekstraordinært møte mellom finansministrene i eurosonen søndag, etter at eksperter fra EU-kommisjonen og Det internasjonale pengefondet (IMF) hadde kommet i mål med forhandlingene med den irske regjeringen.

Les: Irland får krisehjelp

Ifølge lederen for eurolandene, Jean-Claude Juncker, vil pakken sikre den finansielle stabiliteten i eurosonen og hele EU.

Frankrikes budsjettminister François Baroin sa mandag at EUs to ledende nasjoner, Tyskland og Frankrike, er «helt bestemte» på å sikre euroen.

Les: - Tyskland og Franrike enge om krisefond

– Vi vil sikre euroen. Den er et instrument vi ikke vil tillate blir tatt som gissel, sier Baroin. (©NTB)

Personvernpolicy