Heja Sverige!

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Svensk økonomi går så det suser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Veksten i svensk økonomi er overraskende sterk.

I tredje kvartal vokste brutto nasjonalprodukt (bnp) med 2,1 prosent sammenlignet med foregående kvartal. På forhånd var det ventet en langt mer moderat veksttakt på 1,2 prosent, ifølge estimater som SME Direkt har hentet inn.

På årsbasis var bnp opp med 6,9 prosent. På forhånd var det ventet en vekst på 5,5 prosent.

Til sammenligning viser foreløpige tall at bnp falt med 5,9 prosent i 2009.

Ifølge Statistiska Centralbyrån har ikke byrået målt så høy vekst i svensk økonomi siden de kvartalsvise målingene startet i 1971.

Innenlandsk etterspørsel var en viktig drivkraft bak den sterke veksten i tredje kvartal. Nettoeksporten bidro dessuten svakt positivt, skriver DNB Nor Markets i en oppdatering mandag.

- Lager bidrar fortsatt sterkt til BNP-veksten, men også privat konsum og investeringer trekker opp. Forbruket steg med hele 1,4 prosent fra andre kvartal, og trakk med det BNP-veksten opp med 0,7 prosentpoeng, skriver seniorøkonomene Kjersti Haugland og Anders Grøn Kjelsrud i en oppdateringen fra DnB Nor.

Handler mer

Det har kommet en hel rekke sterke nøkkeltall fra Sverige de siste dagene. I dag viser statistikk for detaljhandelen en oppgang på 5,1 prosent på årsbasis i oktober. På forhånd var det ventet en oppgang på 4,3 prosent.

På månedsbasis steg detaljhandelen med 0,8 prosent. Her var det ventet en nedgang på 0,2 prosent, ifølge estimatene fra SME Direkt.

Stor optimisme

Torsdag viste undersøkelsen fra det svenske Konjunkturinstitutet (KI) at optimismen i næringslivet steg til det høyeste nivået som er registrert siden målingene startet i 2003.

Barometeret for næringslivet steg til 33 i november fra 25 i oktober. Gjennomsnittsverdien ligger på 8.

Husholdningenens forventningsindikator falt litt tilbake i november, men den ligger fortsatt på et høyt nivå.

- Snart handler det ikke lengre så mye om å hente seg inn etter krisen, men om genuin vekst. Etter vår oppfatning er bnp snart tilbake til nivået før krisen, sa sjefanalytiker Torbjörn Isaksson i Nordea til DI.se i forrige uke.

Han peker på at den svenske Riksbanken har regnet med at bnp skal være tilbake på nivåene fra før krisen i midten av 2011. Isaksson tror imidlertid at gjeninnhentningen kan være unnagjort allerede ved årsskiftet. Deretter kommer det til å bli vanskeligere å få til like sterke veksttall som typisk preger en økonomi etter en krisen, mener sjefanalytikeren.

Høy ledighet

Ifølge OECD må imidlertid Sverige belage seg på at det vil gå lang tid før arbeidsledigheten faller markert tilbake.

I organisasjonens konjunkturrapport fra november spår OECD at ledigheten kun vil falle med et knapt prosentpoeng de kommende to årene, fra 8,4 prosent i år til 7,5 prosent i 2012.

Ifølge OECDs prognoser vil veksten i svensk økonomi bli på 4,4 prosent på årsbasis i år. Til neste år vil vekstraten falle noe tilbake til 3,3 prosent.

Les også:

Mot ny harryhandelrekord

Boligboble i Sverige

- Dette er virkelig en trygg havn

Ny skatteregning for Brynestad

Personvernpolicy