Kan stanse EUs krisepakker

Brandenbruger Tor i Berlin (foto: Scanpix).
Brandenbruger Tor i Berlin (foto: Scanpix).

Stadig flere jurister hevder krisepakkene til Hellas og irland i praksis er en tysk suverenitetsavståelse og i strid med grunnloven, skriver Dagens Næringsliv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med fire andre juristkolleger leverte professor Markus Kerber, som leder tenketanken Europols, ifjor inn en klage på EUs krisehjelp til Hellas. Nå er en ny klage på vei, denne gang på krisehjelpen til Irland.

Den tyske konstitusjonsdomstolen behandler nå Kerbers klage på den tyske deltagelsen i krisepakkene.

Totalt er et titall ulike klager de siste månedene blitt innlevert ved domstolen i Karlsruhe, og de er nå til behandling.

-Tyskland har mistet kontrollen over sine egne penger gjennom etableringen av EUs stabilitetsfond. Jeg er ikke i tvil om at det som nå skjer er et brudd med den tyske grunnloven. Når du setter opp en paraply i regnvær vil mange ønske å stå under den. Og når det begynner å høljregne vil det bli trengsel. EU har nå satt opp sin paraply, og Hellas og Irland er allerede under. Snart kommer Portugal og kanskje Spania, sier professor Markus Kerber ved Berlins tekniske universitet til DN.

- Må sette en stopper

Han sier at den greske hjelpen var problematisk nok i seg selv, men at etableringen av EUs eget stabilitetsfond har gjort saken ytterligere problematisk

- Vi snakker om at 68 prosent av de føderale tyske skatteinntektene kan ende opp i et europeisk krisefond som det tyske parlamentet ikke har direkte innflytelse over. Pengene bevilges fra et EU-organ som tyske skattebetalere ikke har noen direkte kontroll over. Da mister også Tyskland suverenitet. Og det mener vi konstitusjonsdomstolen må sette en stopper for, sier Kerber.

Ingen tør i dag med sikkerhet å gjette utfallet av behandlingen. De første sakene er ventet å være ferdigbehandlet i mars.

Kerber peker på at en forutsetning for eurosamarbeidet er at medlemslandene har levedyktige nasjonale økonomier.

- At den irske banksektoren har alvorlige problemer er et nasjonalt irsk problem som irene må løse. Grunnleggende sett er det ikke problem som kan løses ved at vi sender tyske skattepenger til Irland. For at eurosamarbeidet skal fungere må statene selv gjøres ansvarlige for sine egne finanser.

Tyske myndigheter erkjenner at krisepakkene kan være et problem i forhold til den tyske grunnloven og har derfor i høst arbeidet aktivt for en traktatendring. Den kan føre til at euroland blir ilagt sanksjoner ved brudd på stabilitetsreglene.

Les også:

Renten på krisehjelpen til Irland ikke avgjort

Opposisjonene i Irland vil stemme i mot budsjettforslaget

- Frykten vil ingen ende ta

Lager gigantfond for nye kriser

Spania kan øke reformfarten

- Enige om lånepakke til Irland

Personvernpolicy