EU retter blikket mot Portugal

En kvinne veiver med et portugisisk flagg under en demonstrasjon mot regjeringens spareplan i Lisboa. EU-land forsøker nå å presse Portugal til å be om økonomisk hjelp fra EU og IMF for å unngå at gjeldskrisen i EU sprer seg videre, skriver avisa Financial Times Deutschland (foto: Scanpix).
En kvinne veiver med et portugisisk flagg under en demonstrasjon mot regjeringens spareplan i Lisboa. EU-land forsøker nå å presse Portugal til å be om økonomisk hjelp fra EU og IMF for å unngå at gjeldskrisen i EU sprer seg videre, skriver avisa Financial Times Deutschland (foto: Scanpix).

Et flertall av eurolandene og Den europeiske sentralbank forsøker nå å presse Portugal til å be om økonomisk krisehjelp fra EU, skriver den tyske utgaven av Financial Times.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krisen i Irland er skapt økt uro om gjeldsproblemene i Portugal og Spania, og Portugals europeiske partnere forsøker å presse landet til å be om krisehjelp for å unngå at Spania, som er av langt større økonomisk betydning, skal bli tvunget til å gjøre det samme, skriver avisa.

Les: - Vannskillet går ved Spania

Pengehjelpen skal komme fra EUs midlertidige krisefond, som ble opprettet i forbindelse med gjeldskrisen i flere europeiske land i vår.

– Hvis Portugal skulle benytte seg av fondet, vil det være gode nyheter for Spania, sier en kilde i det tyske finansdepartementet ifølge Financial Times Deutschland.

Les: Ny frykt for spansk kollaps

Det skyldes at det er tette økonomiske forbindelser mellom Spania og Portugal, sier kilden.

Fra land til land

I en meningsmåling som ble gjennomført av nyhetsbyrået Reuters tidligere denne uka, sier 35 av 50 spurte analytikere at de tror Portugal i likhet med Irland vil bli presset til å be om økonomisk nødhjelp fra EU. Derimot tror bare 4 av 50 analytikere at Spania vil bli presset til å gjøre det samme.

I mai ble Hellas gitt løfter om kriselån på 110 milliarder euro fra EU og Det internasjonale valutafond (IMF) for å få kontroll over svulmende statsgjeld og et stort underskudd på statsbudsjettet.

I helgen ble det klart at også Irland ville få krisehjelp. Det er ventet at lånepakken til Irland vil ha en ramme på om lag 85 milliarder euro.

Situasjonen har skapt uro i markedene, og ifølge avisa Die Welt har krefter i EU tatt til orde for å fordoble krisefondet fordi dagens fond ikke vil være stort nok dersom Spania skulle trenge hjelp.

– Euroen består

Sjefen for EUs stabiliseringsfond EFSF garanterer på sin side at det ikke er noen fare for tømming av EUs krisefond om gjeldskrisen forverrer seg.

– Sikkerhetsparaplyen er stor nok for alle. Faktum er at det er kun Irland som har bedt om hjelp, sier Klaus Regling til avisa Bild.

Regling sier samtidig risikoen for at eurosonen kollapser som følge av gjeldskrisen «er lik null».

Les: Portugal og Spania sliter med troverdigheten

– Det er utenkelig at euroen kollapser. Ingen vil forlate euroen av fri vilje. Det vil være økonomisk selvmord både for sterke og svake økonomier.

Regling medgir imidlertid at krisen kan spre seg. (©NTB)

Personvernpolicy