De fire spøkelsene i amerikansk økonomi

En kvinne studerer utstillingsvinduet i en DKNY-butikk i New York. Handelsstanden i USA ser fram til en travel «Black Friday» (foto: Scanpix).
En kvinne studerer utstillingsvinduet i en DKNY-butikk i New York. Handelsstanden i USA ser fram til en travel «Black Friday» (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag letter de på sløret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Veksten i amerikansk økonomi er skjør, og hva forbrukeren gjør er avgjørende.

- Privat forbruk er en svært viktig andel av økonomien, og det er derfor spennende å følge med hvordan forbruket utvikler seg, sier Bjørn-Roger Wilhelmsen, seniorøkonom i First Securities, til DN.no.

I tredje kvartal bidro økt forbruk til en vekst i amerikansk BNP på 2,0 prosent.

Les: Sterkere vekst i USA og Årsbeste for amerikansk shopping

I dag får markedene flere viktige pekepinner på hvordan farten inn i tredje kvartal har vært. Blant disse er utviklingen i det private forbruket i oktober. Den månedlige statistikken slippes klokken 14.30 norsk tid.

- Forbruket har steget svakt siden ifjor sommer, men det holdes fremdeles nede av fire fundamentale forhold. Og utviklingen i disse tilsier ikke at forbruket vil ta seg veldig opp fremover, sier Wilhelmsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- I svært dårlig forfatning

Det første av disse fire avgjørende punktene er arbeidsmarkedet.

- Arbeidsmarkedet er i svært dårlig forfatning, med en ledighet på nær ti prosent. Det bidrar til å dempe forbruket, og påvirker negativt, sier Wilhelmsen.

Klokken 14.30 kommer den ukentlige statistikken over antallet nye søkere til ledighetstrygd (jobless claims).

Det andre punktet henger sammen med det første.

- Det svake arbeidsmarkedet gjør at lønnsveksten er lav, og sysselsettingsveksten det samme. Dette bidrar til at inntektsutviklingen er ganske moderat, noe som også svekker forbruket, sier seniorøkonomen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag 14.30 slippes også den ferske statistikken over utviklingen i privatinntekt i oktober.

Boligmarkedet bremser

Kollapsen i boligmarkedet var en av de utløsende årsaken til finanskrisen, og fremdeles er boligmarkedet labert. Dette leder over til punkt nummer tre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Effekten av amerikanernes boligformue på forbruket gir ingen grunn til optimisme. Husholdningenes boligformue har falt mye, og mange har nå negativ egenkapital. Dette bidrar i seg selv til lavt forbruk. I en situasjon der boligprisene stiger mye kunne også eieren bruke prisveksten til å finansiere forbruk, og det er ikke mulig nå, sier Wilhelmsen.

Han peker på at boligprisene ikke har bedret seg

To ferske statistikker kan bidra til å kaste lys over boligmarkedet i morgen. Klokken 13 slippes det uketall over nye boliglån, og klokken 16 slippes statistikk over salg av nye boliger i oktober.

Det fjerde og siste punktet er nært knyttet til det tredje.

- Kredittsituasjonen er på langt nær slik den var tidligere. Det er vanskeligere å få lån, og bankene er ikke villige til å finansiere en forbruksvekst slik de var tidligere, sier Wilhelmsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pessimisme....

- Man blir fort litt pessimistisk når man ser nærmere på disse fire. Alle disse fire tilsier nå at det ikke blir noen sterk vekst i privat forbruk, sier Wilhelmsen.

Også forbrukertilliten peker i retning av lavt forbruk. Det er ofte en «god» sammenheng mellom den amerikanske consumer confidence-indikatoren og faktisk forbruk, og de siste rapportene tyder på at forbrukerne holder igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les: USA: Forbrukertilliten faller mer enn ventet

I dag kommer den uoffisielle forbrukertillitsindikatoren, ABC consumer comfort index. Gjennom telefonintervjuer spørres voksne amerikanere om sin finansielle situasjon, og om sitt private forbruk.

...men ingen ny nedtur

Selv om Wilhelmsen tror forbruket vil være forholdsvis lavt en stund fremover, tror ikke han og resten av analyselaget i First at vi får se en ny nedtur.

- Selv om veksten er lav, så er det vekst. Det gjør at vi kommer til å unngå en dobbeldipp, tror Wilhelmsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konsensusforventningen er at veksten i privat forbruk i oktober vil være 0,5 prosent, noe Wilhelmsen synes virker rimelig.

- Vi tror kanskje at dette kan utvikle seg til å vise en årstakt på 2,5 til tre prosent de neste månedene. Det vil bidra til moderat økonomisk vekst fremover, og at vi unngår en ny nedtur, tror Wilhelmsen.

Ifølge en fersk undersøkelse gjennomført av National Association for Business Economics venter 51 spurte økonomer at brutto nasjonalprodukt vil vokse med 2,6 prosent til neste år, etter å ha vokst med 2,7 prosent i 2010.

Det som legger en demper på veksten er nettopp utviklingen i privat forbruk. Økonomene tror veksten i forbruket vil være på 1,7 prosent i 2010, og 2,4 prosent i 2011, ifølge Bloomberg.com.

Les også:

Fredriken: - Kan ikke gjøre mer i Norge

- Sør-Europa har bevilget seg veldig høy levestandard