Portugal og Spania sliter med troverdigheten

Spanias statsminister Jose Luis Rodrigues Zapatero (foto: Scanpix).
Spanias statsminister Jose Luis Rodrigues Zapatero (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Portugal og Spania strever med å overbevise investorer om at de ikke er de neste i rekken, etter at Irland bøyde av og sa ja til milliardhjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om IMF- og EU-lånene

Finansmarkedenes tillit til EU-landenes økonomi har sunket dramatisk på grunn av finanskrisen. Det gjør at land med dårlige statsfinanser må betale dyrt når de må låne penger.

EU ble 9. mai sammen med IMF enige om å opprette et krisefond på til sammen 750 milliarder euro, eller nærmere 6.000 milliarder kroner.

Krisehjelpen vil først bli gitt dersom et euroland ikke klarer å ta opp tilstrekkelige lån i finansmarkedene.

Pengene skal brukes til å stabilisere landenes økonomi ved å refinansiere gamle lån og gi støttelån til den kriserammede banksektoren.

EU og Det internasjonale valutafond IMF krever kutt i offentlige utgifter og økte skatter som et vilkår for å gi lån.

Renter og nedbetalingstid for lånene avtales med EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken og IMF i hvert enkelt tilfelle. (©NTB)

Redningsplanen for Irland har til nå ikke roet ned finansmarkedene. Investorer frykter den ikke er tilstrekkelig og at flere land vil måtte be om hjelp. Portugal regnes som det neste i rekken, men også Spania sliter med troverdigheten i markedet.

Da Hellas i mai fikk milliardhjelp reagerte markedene rett i etterkant med å sende renten på greske statsobligasjoner ned med flere prosentpoeng. Men det samme har ikke skjedd etter nyheten om en krisepakke til Irland. Fortsatt må Irland betale rundt 8,4 prosent i rente på sine lån.

Overreagerer fort

– Årsaken til at markedene ikke har reagert på samme måte kan være regjeringskrisen i Irland, i tillegg til at betingelsene for krisepakken og størrelsen på den ikke er klar, sier sjeføkonom i Nordea Steinar Juel til NTB.

Verken Portugal eller Spania er i samme situasjon som Irland. Men investorene er ikke fornøyd med regjeringenes innstrammingstiltak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De frykter en krise lenger fram, og da er de bekymret allerede nå. Finansmarkedene overreagerer fort når man er veldig opptatt av en type risiko, sier Juel.

– Portugal og Spania har ikke gjort nok. De må demonstrere skikkelig vilje og legge fram en troverdig plan med realistiske forutsetninger.

50-50 sjanse

Spanias finansminister Elena Salgado svarer «absolutt ikke» på spørsmål om også hennes regjering vil be om krisehjelp. Og i Portugal sier finansminister Jose Socrates at det «ikke er noen forbindelse» mellom Irlands og Portugals problemer, skriver Financial Times.

Sjeføkonom Juel anslår likevel at det nå er 50 - 50 sjanse for at også Portugal kommer til å måtte be om krisehjelp fra EU. Og at sjansen for at Spania må gjøre det samme, er rundt 70 prosent.

– Men dersom Portugal ber om hjelp, så øker sjansen for at Spania også må gjøre det betraktelig, sier Juel til NTB.