Svak prisvekst

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Prisene stiger fortsatt mindre enn Norges Bank venter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se også

Inflasjonskalkulator
Her kan du regne ut hvilken verdi et beløp fra et tidligere år har i dag. Eller du kan regne motsatt, og finne ut hva en tilsvarende verdi i dagens pengeverdi var tidligere.

Inflasjon- og lønnsutvikling
Kalkulatoren beregner hva lønns- og prisutviklingen har vært fra et gitt årstall.

Prisene stiger mindre enn ventet her til lands.

I oktober var kjerneinflasjonen, som er konsumprisene justert for avgiftsendringer og energivarer, på 1,0 prosent på årsbasis, opp fra 0,9 prosent måneden før. På forhånd ventet analytikerne en oppgang på 1,2 prosent, ifølge estimater TDN Finans har hentet inn.

Viktig mål
Norges Bank ventet også en kjerneinflasjon på 1,2 prosent i oktober. Kjerneinflasjonen er blant Norges Banks mål på inflasjonen. Sentralbanken setter renten med mål om en stabil prisvekst på mellomlang sikt. Målet er at inflasjonen skal være på rundt 2,5 prosent.

Dersom prisveksten ligger langt under Norges Banks mål, betyr det at det kan ta lang tid før banken velger å sette opp renten mot et mer normalt nivå. Sentralbanken har lenge signalisert at renten skal opp fra dagens lave nivå på 2,0 prosent. Svak prisvekst har imidlertid ført til at sentralbanken ved flere anledninger har utsatt tidligere planlagte renteøkninger.

På sentralbankens rentemøte i oktober valgte hovedstyret å holde renten uendret på 2,0 prosent. Samtidig signaliserte det at den neste renteøkningen ikke kommer før sommeren til neste år. Den forrige renteprognosen indikerte at rentehoppet skulle komme rundt årsskiftet.

- Veksten i konsumprisene har vært mindre enn ventet, og prisveksten anslås å bli liggende rundt 1,5 prosent frem til neste sommer. Samtidig fortsetter norsk økonomi å vokse moderat, uttalte sentralbanksjef Svein Gjedrem i forbindelse med rentemøtet.

Dyrere strøm
De samlede konsumprisene (KPI) steg med 0,1 prosent fra september til oktober i år. Hovedårsaken var økte priser på elektrisitet og klær. Det siste året har konsumprisene steget med 2,0 prosent.

Den viktigste årsaken til økningen i KPI fra oktober i fjor til oktober i år var elektrisitetsprisene, som inkludert nettleie steg med 22,2 prosent. Beregnet husleie for selveiere bidro også til oppgangen, med en vekst på 3,4 prosent. Prisene på drivstoff og smøremidler steg 6,8 prosent i perioden, og tjenester knyttet til kultur og fritid viste en prisøkning på 6,4 prosent.

Fra oktober i fjor til oktober i år har prisene på klær falt med 6,5 prosent. Det har også vært prisfall på flyreiser og audiovisuelt utstyr, henholdsvis med 10,1 og 4,3 prosent.

Les også:

Bremser ikke på juleshoppingen

- Kan gi lav rente enda lengre

- Dystre utsikter for de med penger i banken

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden