Meny

Alle låner mer

Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjelden øker i alle sektorer, men gjeldsveksten er lavere enn ventet.

Gjeldsveksten blant husholdningene og bedriftene økte i september, viser tall som Statistisk sentralbyrå la frem mandag formiddag.

Den såkalte K2-indikatoren, som viser den samlede veksten i gjelden hos bedriftene og husholdningene, var 4,8 prosent fram til utgangen av september, opp fra 4,6 prosent måneden før. Alle sektorer bidro til den økte veksten, melder SSB.

Totalt var bruttogjelden på 3.545 milliarder kroner ved utgangen av september, opp fra 3.533 milliarder kroner ved utgangen av august.

Lavere enn ventet
Selv om både husholdninger og bedrifter øker gjelden, er veksten lavere enn ventet.

Det var på forhånd ventet en vekst på 5,2 prosent, ifølge estimater innhentet av TDN Finans.

I foregående 12-månedersperiode steg kredittindikatoren med 5,1 prosent, ifølge historiske tall fra SSB.

Bedriftene låner mer
Bedriftene utenom finanssektoren, de såkalte ikke-finansielle foretakene, hadde en samlet bruttogjeld på 1.194 milliarder kroner ved utgangen av september. Tolvmånedersveksten var 1,3 prosent fram til utgangen av september, opp fra 1,2 prosent fram til utgangen av august.

Veksten i det glidende tremånedersgjennomsnittet for foretakenes bruttogjeld var 5,6 prosent i perioden juli-september, sett i forhold til foregående tremånedersperiode. Når denne vekstraten er høyere enn tolvmånedersveksten, kan det indikere at tolvmånedersveksten vil øke framover, påpeker SSB.

- Oppgangen i foretakenes gjeldsvekst kan tyde på at foretakene har økt sin låneetterspørsel. Samtidig gjør bedret likviditetstilførsel for finansforetakene at kredittgiverne står bedre rustet til den økte etterspørselen, skriver SSB .

Stabil gjeldsvekst for husholdningene
Også husholdningene låne mer. Bruttogjelden i husholdningene var på 2.083 milliarder kroner ved utgangen av september. Tolvmånedersveksten var dermed 6,3 prosent fram til utgangen av september, opp fra 6,2 prosent fram til utgangen av august.

Les også:

- Dystre utsikter for de med penger i banken

- Kina kan være i ferd med å overopphetes

- For en uke!

Full fast på Kina-børsene

Populært