Meny

Industrien våkner til liv

Illustrasjonsfoto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere bestillinger på bok skaper ny optimisme.

Septembertallene dempet uroen for aktivitetsfall i industrien, og den ferske temperaturmålingen viser at den gradvise bedringen fortsetter.

Norsk PMI, som måler aktivitetsendringer i industrien, steg til 54,2 i oktober fra 53,1 i september.

Dermed ser det ut til at den gradvise bedringen i aktiviteten fortsatte inn i fjerde kvartal, skriver sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank en pressemelding.

Våkner til liv
Norges Banks viktigste måleinstrument, regionalt nettverk, viste for et par uker siden at norsk næringsliv er i ferd med å våkne til liv igjen.

- Norges Banks kontaktbedrifter i det regionale nettverket rapporterer at produksjonen har økt videre gjennom sommeren. Produksjonsveksten var på sitt høyeste siden våren 2008. Det ventes imidlertid noe lavere vekst det neste halve året, meldte Norges Bank 13. oktober.

Les: Høyeste vekst på 2,5 år

Ordreoppgang
Jullum trekker frem at det særlig var en oppgang i ordreindeksen som bidro til PMI-stigningen fra september. Det er oppmuntrende, mener han.

- Ordreindeksen er dermed tilbake på nivået fra juli, noe som vi ikke har sett siden slutten av 2007, skriver Jullum.

De ikke-sesongjusterte tallene kan tyde på at det særlig er en bedring i ordreinngangen fra hjemmemarkedet som trekker opp. Dette er konsistent med annen korttidsstatistikk som viser et omslag både i både byggesektoren og oljerelaterte næringer, påpeker sjeføkonomen.

Svakt fall i produksjonen
Produksjonsindeksen falt marginalt fra 55,5 i september til 54,8 i oktober.

- Oktobertallene tyder dermed på at vi vil se omtrent samme veksttakt i industriproduksjonen i fjerde kvartal som vi så i forrige kvartal, skriver Jullum.

Tror sysselsettingsfallet er over
Etter å ha steget over 50 for første gang på to år i september, falt sysselsettingsindeksen til 49,3 i oktober. De ikke-sesongjusterte tallene kan tyde på at det er færre bedrifter som nå melder om høyere sysselsetting, men at disse nå i større grad venter uendret sysselsetting. Med en fortsatt fallende andel som venter lavere sysselsetting, er det liten grunn til å vente et sysselsettingsfall i industrien fremover.

    
 Norsk PMI - sesongjusterte tall 
  OktoberSeptember *
 PMI54,253,1 (52,8)
 Ordreinngang57,253,2 (52,5)
 Produksjon54,855,5 (55,5)
 Sysselsetting49,350,4 (50,2)
 Leverandørers leveringstid59,957,5 (56,8)
 Lager av innkjøpte varer45,445,8 (45,7)

* Reviderte tall. Opprinnelig rapporterte tall i parentes.

Les også:

- For en uke!

Høyeste vekst på 2,5 år

Kina er i ferd med å overopphetes

- Dystre utsikter for de med penger i banken

Privatøkonomi
Populært