– Liten virkning av EUs økonomiske tiltak

Tysklands statsminister Angela Merkel har fått gjennomslag for å utrede en begrenset endring av Lisboa-traktaten (foto: Scanpix).
Tysklands statsminister Angela Merkel har fått gjennomslag for å utrede en begrenset endring av Lisboa-traktaten (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-landene er enige om å opprette en permanent krisehåndtering for land som havner i store økonomiske problemer. Men dette bidrar lite til økonomisk stabilitet i eurosonen, mener sjeføkonom Steinar Juel i Nordea.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tysklands statsminister Angela Merkel fikk under EU-toppmøtet i Brussel gjennomslag for å utrede en begrenset endring av Lisboa-traktaten for å hindre nye økonomiske kriser. Merkel insisterer på at dette er nødvendig for å kunne opprette et permanent krisefond som skal erstatte fondet som ble opprettet under Hellas-krisen i vår.

Begrenset endring

– Vi har bedt EU-president Herman Van Rompuy om å utrede hvordan man gjennom en begrenset endring i Lisboa-traktaten kan innrette denne krisehåndteringen, sa Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt natt til fredag.

Les: - Enighet om begrenset traktatendring

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea tror imidlertid ikke denne ordningen vil bidra til større økonomisk stabilitet i eurosonen.

– At det kommer en permanent mekanisme, er for så vidt greit. Men det som fortsatt er ganske diffust, er hva de skal gjøre for å unngå at land havner i store problemer, sier Juel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fortsatt uklart

Hvordan man skal håndheve reglene, er mye viktigere enn hvordan man skal redde land som ikke klarer det, mener han.

– Der er det fortsatt mye uklart. Men jeg skjønner at det er veldig vanskelig å vedta et regelverk om straff som innebærer at alle kan bli straffet, sier sjeføkonomen videre.

EU-toppmøtet avsluttes fredag etter at Unionens stats- og regjeringssjefer diskuterte flere timer på overtid torsdag. Striden om en endring i Lisboa-traktaten dominerte fullstendig møtets første dag. Hvordan den begrensede endringen kan gjennomføres, er fortsatt uklart. EU-president får nå i oppdrag å utrede saken, som skal opp igjen på det neste toppmøtet i desember.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les: - Største reform siden euroen ble innført

Frist i 2013

– Jeg er trygg på at det ikke blir noe mer enn en helt begrenset endring i traktaten. Det kan det ikke være siden den skal være på plass i midten av 2013, sier Fredrik Reinfeldt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunnen er at det midlertidige krisefondet European Financial Stability Fund (EFSF), som ble etablert i mai da Hellas' gjeldskrise herjet som verst, utløper i 2013.

Også Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen er fornøyd med resultatet.

– Det er et godt resultatet, og det åpner ikke Pandoras eske. Det er svært målrettet og fokusert, sier statsministeren til nyhetsbyrået Ritzau.

Stemmeretten

Men Angela Merkel fikk altså lite gehør blant EU-kollegaene for forslaget om å straffe budsjettsyndere ved i siste instans å frata landene stemmerettigheter.

– Det er veldig stor motstand mot dette i flere av medlemslandene, sier Fredrik Reinfeldt.

Forslaget ble imidlertid ikke lagt helt dødt, og EU-president Herman Van Rompuy skal utrede også dette videre.

Sterke reaksjoner

Det kom sterke reaksjoner da Tyskland og Frankrike forrige uke krevde at den mindre enn ett år gamle traktaten må endres for å kunne sikre økonomisk stabilitet i eurosonen. Men tonen fra EU-partnerne ble mildere under EU-toppmøtet.

Merkel fikk gjennomslag for at hun må ha ryggdekning i en endring for ikke å få problemer med den mektige forbundsdomstolen i Karlsruhe.

Tyskland bidro med klart mest til krisefondet, men med reglene i dagens Lisboa-traktat vil Tyskland ifølge Merkel ikke kunne bidra til et permanent fond. (©NTB)