Medvind og motgang for japansk industri

Hondas nettoresultat for tredje kvartal er doblet til 1,7 milliarder dollar (foto: Scanpix).
Hondas nettoresultat for tredje kvartal er doblet til 1,7 milliarder dollar (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Japansk industri seiler i medvind, viser kvartalsresultatene for flere store selskaper. Men en sterk yen gir motgang på verdensmarkedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Japans nest største bilprodusent Hondas nettoresultat for tredje kvartal ble doblet til 1,7 milliarder dollar, i overkant av 10 milliarder kroner, viste tall som ble lagt fram fredag.

Honda har også oppjustert anslaget for årsresultatet for 2010 med 45 milliarder yen – ca. 3,3 milliarder kroner.

Les: Japan kunngjør redningspakke på 70 milliarder

Femdoblet

Elektronikkgiganten Sony kan notere et overskudd etter skatt på 5 milliarder kroner i tredje kvartal, en kraftig oppgang sammenlignet med tapet på 4,6 milliarder på samme tid i fjor. Sony oppjusterer forventet årsresultat fra 4,4 til 5,1 milliarder kroner.

Også Sony-konkurrenten Panasonic femdobler kvartalsresultatet. Årets resultat ble på 2,2 milliarder kroner sammenlignet med 440 millioner i samme periode i fjor.

Det japanske flyselskapet ANA kunne fredag rapportere et halvårsresultat på nesten 979 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Problemer

Men en svært sterk yen skaper problemer for japansk eksport. Yen står nå på det høyeste nivået sammenlignet med dollar på 15 år. En sterk yen gjør japanske varer langt dyrere i utlandet, samtidig som importvarer blir billigere i Japan.

Les: Japan Airlines kutter staben med 16.000

Det får store konsekvenser for den eksportavhengige japanske økonomien. I september falt konsumprisindeksen for 19. måned på rad med 1,1 prosent.

Tidligere denne uka besluttet den japanske sentralbanken overraskende å holde styringsrenta på mellom 0 og 0,1 prosent. Banken senket også anslaget for den økonomiske veksten. I andre kvartal var veksten på bare 1,5 prosent, langt under det tidligere vekstnivået på rundt 5 prosent. (©NTB)