- Jeg frykter blodbad

Sjeføkonom Jan Andreassen mener Norges Bank burde kutte renten. Han mener at en boble er i ferd med å bygge seg opp i markedet for kontorbygg.
Sjeføkonom Jan Andreassen mener Norges Bank burde kutte renten. Han mener at en boble er i ferd med å bygge seg opp i markedet for kontorbygg.

- Det er ikke farlig å hive på mer kull, mener sjeføkonomen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg vil egentlig ha rentekutt, sier sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Gruppen til DN.no.

Norges Bank valgte onsdag å holde renten på 2,0 prosent, slik sentralbanken har gjort på de siste tre foregående møtene. I tillegg signaliserer banken at neste renteøkning kan komme så sent som i tredje kvartal.

Andreassen mener at det ikke er nok til å få veksten skikkelig opp i norsk økonomi, og anbefaler dermed Norges Bank å heller kutte i renten.

- Vi har en skuffende svak oppgang. Det er ikke farlig å hive på mer kull, bare det stimulerer mer. Det er lenge siden vi har hatt rentekutt, og effekten av dem er tatt ut, sier han.

Er ikke i en konjunkturoppgang
Andreassen har stått lenge alene i sitt rentesyn, som til tider har blitt sett på som ekstremt. Nå er det stadig flere økonomer som tror at vi kan gå gjennom hele neste år uten at Norges Bank rører renten.

- Når man tenker på hvor alvorlig finanskrisen var, så har vi hatt veldig lite vekst i privat sektor i etterkant. Det er i de to første årene etter en konjunkturnedgang at man pleier å ha den sterkeste veksten. Jeg synes egentlig ikke at vi har en konjunkturoppgang akkurat nå, sier han.

Andreassen mener at det ikke er spesielt lave renter i Norge akkurat nå.

- Rentene er tilpasset den verden folk ser fremover, en usikker verden med lav inflasjon og lav lønnsvekst, sier han.

DN.no/kalkulator:
Finn beste boliglån - fast rente

Finn beste boliglån - flytende rente
Så mye dyrere blir lånet
Så mye kan du låne

Mangler sterk vekst
Han peker i tillegg på at den veksten som er, i stor grad skyldes vekst i offentlig sektor.

- Vi har greid å ansette en hel masse folk i offentlig sektor, men det er jo ikke det samme. Dette er ikke en sterk og fin vekst. I tillegg ser vi at privat konsum, utenom biler, er veldig dårlig, sier han.

Det eneste stedet Andreassen mener at Norge har hatt skikkelig oppgang i privat sektor, er i byggingen av kontorer.

- Jeg frykter at det blir et blodbad i kontoreiendomsmarkedet, spesielt innenfor gamle kontorer. Man kan telle hundretusenvis av tomme kvadratmeter med flunkende nye lokaler i Oslo og Akershus. Denne oppgangen tar ganske snart slutt, sier han.

En kontorboble
Han viser til at en ny momsendring kan bidra til å senke markedet. Der man tidligere fikk momsrefusjon når bygget ble satt opp, får man nå først refusjonen når bygget er utleid.

- Det reduserer insentivet til å bygge på spekulasjon, og jeg tror at næringsbygg kommer til å snu nedover neste år, spesielt på Østlandet. Alle snakker om en boligboble, men det vi virkelig har er en kontorboble. Byggingen av kontorer kommer til å få en bråstopp i løpet av neste år.

- Jeg er en litt «double-dipper», og tror at neste endring i renten kan være ned, og ikke opp, sier han.

Proppfulle av folk
Andreassen viser til uttalelser fra Sveriges finansminister Anders Borg, som sier at man innen 2013 vil ha en konjunkturnedgang i Sverige.

- Det kan vi få i Norge også. Produksjonen i privat sektor er lavere i dag enn den var for tre år siden. Det er samtidig veldig tydelig hvor veksten er, og det er i offentlig sektor.

Han peker på at arbeidsmarkedet i tillegg er svakere enn vi tror.

- Høyskolene er proppfulle av folk. Det var også en strategi vi brukte på 90-tallet, nettopp å fylle opp høyskolene med unge folk, og satse på konjunkturoppgang mot slutten av 90-tallet. Det fikk vi, så det var en vanvittig heldig investering. Jeg er ikke sikker på at det kommer denne gangen, sier han.

Les også:

- Renten skal opp

- Neste renteøking: 2012

Lar renten ligge i ro

Personvernpolicy