- Problemene er ikke løst

Knut Anton Mork, sjeføkonom Handelsbanken (foto: Scanpix).
Knut Anton Mork, sjeføkonom Handelsbanken (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjeføkonom Knut Anton Mork mener Kina har en ny selvbevissthet, og ikke vil la seg pushe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg tror vi kan holde pusten til toppmøtet i G20 i november. Problemene er ikke løst, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets til DN.no.

Høstens heteste tema i finansmarkedene har vært en begynnende valutakrig i verdensøkonomien. Mork mener helgens finansministermøte i G20 ikke resulterte i annet enn at ministrene ble enige om å være "snille gutter".

Valutaanalytiker Camilla Viland i DnB Nor Markets sa til DN.no mandag at hun mener faren for en valutakrig har avtatt litt etter helgens møte. Men også hun mener at uttalelsen etter møtet var «ganske ullen».

Les mer: - Stormen vil avta

Mork mener markedsreaksjonen i etterkant skyldes at møtet ikke ga den kraftige konfrontasjonen mellom USA og Kina som mange ventet. Mandag svekket dollaren seg noe, men tirsdag har den kommet opp igjen på nivåene den lå på før helgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om høstens ordkrig har foregått mellom en rekke vestlige land og mange av de fremvoksende økonomiene i verden, har frontene vært spesielt steile mellom USA og Kina.

USA hevder at kineserne holder valutakursen kunstig lav for å opprettholde konkurranseevnen for kinesisk eksportindustri, noe som går ut over amerikanske bedrifter.

Spiller spill
Kina mener på sin side at USA ikke er spesielt mye bedre siden amerikanerne kan komme til å innføre nye pengepolitiske tiltak som kan svekke dollaren - såkalte kvantitative lettelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mork mener det kan se ut som at Kina spiller et slags spill. I forkant av store møter der landet kan vente seg kritikk, gir de signaler om at de ønsker å styrke valutaen litt.

Kinesiske myndigheter reagerer imidlertid kraftig hver gang de blir utsatt for kritikken. Mork mener dette ikke bare skyldes hensynet til kinesiske eksportører, men også myndighetenes behov for å markere politisk og økonomisk uavhengighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De har en ny selvbevissthet. De mener å ha bevist under finanskrisen at deres eget system er overlegent Vestens.

Strammer inn
Han mener at kineserne likevel ser behovet for å stramme inn, noe de blant annet har vist ved å heve renten. Høy inflasjon gjør at også en styrking av valutakursen ville være fornuftig, siden sterkere valuta vil gjøre det rimeligere å importere og dyrere å eksportere.

- Men de er veldig klar over at innstramninger ved hjelp av valutakursen vil virke opphetende - det vil være lokkemat på het kapital, sier Mork.

Het kapital er penger som blir flyttet mellom ulike markeder og ulike aktiva i en jakt på å sikre høyest mulig avkastning på kort sikt.

Selv om en mulig løsning vil være en engangsdevaluering for å skremme bort disse spekulantene, mener Mork at Kina uansett ikke vil la seg presse til en rask styrking av valutaen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De lar seg ikke pushe, sier Mork.

Svarteper
Konflikten kompliseres ytterligere ved at de amerikanske planene om kvantitative lettelser allerede har ført til en svekkelse av den amerikanske dollaren. Mork tror dollaren vil kunne svekke seg ytterligere dersom sentralbanken faktisk gjennomfører lettelsene.

Og mens USA innfører tiltak som fører til svakere valuta og Kina til stadighet intervenerer i valutamarkedet, sitter landene i eurosonen igjen med en sterkere valutakurs, uten mulighet til å gjøre noe som helst.

Europa kan fort bli taperen av krigen.

- Europa sitter igjen med svarteper. De kan ikke intervenere, de har ikke instrumenter til det, sier Mork.

Les også:

Her er Fredriksens mest betrodde folk

Dårlig app-etitt

- Ansetter folk som er dårligere enn dem selv

- Sterk misnøye med Randi Flesland