Britene må tåle «hardeste kutt siden 1920-tallet»

Finansminister George Osborne (t.h.) la onsdag fram det fryktede spareprogrammet som vil bety en halv million færre arbeidsplasser i offentlig sektor og kutt i tilbudet om sosialboliger (foto: Scanpix).
Finansminister George Osborne (t.h.) la onsdag fram det fryktede spareprogrammet som vil bety en halv million færre arbeidsplasser i offentlig sektor og kutt i tilbudet om sosialboliger (foto: Scanpix).

En halv million jobber forsvinner. Kampen om sosialboliger hardner til. Selv dronningen lider under «de hardeste britiske innstrammingene siden 20-tallet».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

London våknet til den første kalde høstmorgenen onsdag. Like avkjølende var presentasjonen av regjeringens spareplan og gjennomgang av de offentlige utgiftene.

– I dag er dagen da Storbritannia tar regningen etter et tiår med gjeld, sa finansminister George Osborne da han la fram tallene.

Les også: Følg britisk drama

– Det blir en vanskelig vei, men en som leder til en bedre framtid.

Mister jobber

Regjeringens spareplan innebærer at en halv million jobber i offentlig sektor blir fjernet. Sentrale departementer får budsjettene sine beskåret med opptil en firedel.

Den statlige pensjonsalderen blir høynet til 66 år for begge kjønn innen 2020, og alt fra politiberedskapen til rikskringkasteren BBC er satt under press.

Kongehuset vil få 14 prosent mindre å rutte med i 2012–13.

– Vi opplevde innstramminger i Storbritannia på 70- og 90-tallet. Men dette ser ut som de hardeste, mest varige innstrammingene siden 20-årene, sier økonomiredaktør David Smith i The Sunday Times til NTB.

Les også: Sikkerhetsstrategi for magre tider i Storbritannia

Mister hjem

Samlet skal 83 milliarder pund (775 milliarder kroner) spares inn i løpet av en fireårsperiode. Et kontroversielt grep er at utgiftene til sosialboliger kuttes kraftig. Det betyr blant annet at det er slutt på ideen om «et hjem for livet» for folk som befinner seg nederst på den sosiale rangstigen.

– Dette er ideologisk betinget. «Sosialbolig for livet» står ikke bra til De konservatives filosofi, kommenterer Smith.

– Og dette er én av tingene som på sikt vil gjøre oss til et ganske annet land enn vi er nå. Hvis vi ser bak tallene, er det grunnleggende endringer i emning.

Les også: Alt om skattelistene

– Overlever

East End-bygningsarbeideren Alan Marshall har bodd i sosialbolig i 38 år. Over en pint på den lokale puben vedgår han at verken han eller ungene hans ville hatt råd til å betale 80 prosent av markedsleiepris, mot dagens 40.

Men han tror morgendagens arbeidere vil klare seg.

– De overlever. De har jo tydeligvis penger nok til det siste innen mobiltelefoner, datamaskiner og flatskjerm-TV-er, konstaterer Marshall humørfylt.

– Møkkajobb

Osborne, som også vil stramme inn parlamentsmedlemmenes pensjonsordninger, utroper helse, sikkerhet, infrastruktur og utdanning til regjeringens satsingsområder.

George Jones, professor ved London School of Economics, mener timingen hans er god.

– Regjeringen gjør klokt i å få møkkajobben gjort like etter valget. Håpet er selvsagt at den kan vise hvor kyndig den har regjert om fem år, påpeker han overfor NTB.

– Meningsmålingene viser at styresmaktene er i tråd med opinionen når det gjelder kuttene i velferdstilbudet. Derimot er de ikke i tråd med opinionen når det gjelder beskyttelsen av bistandsbudsjettet, sier Jones.

Rammer regioner

Redaktør Smith forventer regionale skjevheter som følge av sparetiltakene.

– Brukere av offentlige tjenester vil bli hardt rammet. I så måte vil enkelte områder rammes hardere enn andre: Nordøst-England, Sør-Wales og Nord-Irland, hvor det er mindre privat vekst, sier han.

Dette er områder hvor Labour tradisjonelt står sterkt. Partiets nyvalgte leder Ed Miliband sa følgende til BBC før Osborne inntok talerstolen onsdag:

– Jeg er redd regjeringen gambler med vår nasjonale økonomi. Folk frykter det som blir kunngjort i dag – frykter for jobbene sine, frykter for tilbud de er like avhengig av i nord som i sør. (©NTB)

Flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Personvernpolicy