Kinas ledere vil ha fortsatt rask vekst

En av målsettingene i planene er at lønningene skal økes (foto: Scanpix).
En av målsettingene i planene er at lønningene skal økes (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innenlandsk forbruk skal spille en større rolle i økonomien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed har Kinas øverste ledere fastslått at landet skal fortsette den kurs det har fulgt i rundt 30 år, og som har gjort landet til verdens nest største økonomi.

Myndighetene i Beijing har flere ganger lovet en omlegging av den økonomiske veksten slik at landet blir mindre avhengig av eksport og investeringer i fast eiendom.

Økt forbruk

I stedet skal innenlandsk forbruk få en større rolle, og denne nye kursen blir gjentatt i meldingene fra plenumsmøtet som ble avsluttet mandag. Rundt 300 ledere er medlemmer eller varamedlemmer av sentralkomiteen.

Blant oppgavene som nevnes konkret, er å øke folks lønninger, minske lønnsforskjellene og kraftig bedring av offentlige servicetilbud, spesielt landets helsesystem.

De neste fem årene blir ifølge kommunistpartiets ledelse avgjørende for å bygge det man kaller «et moderat velstående samfunn».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av denne perioden vil Kinas økonomi vokse med i alt 50 prosent og ta et nytt skritt nærmere USAs økonomi i størrelse, selv om USAs fortsatt vil være betydelig større.

Les:
Kina kjemper en defensiv krig

USA kan stemple Kina som en valutamanipulator

Nye industrier

De første tre månedene i år vokste Kinas økonomi med 11,9 prosent, et tall som gikk ned til 10,3 prosent i andre kvartal. Mange venter en ytterligere reduksjon i tredje kvartal, og ledelsen har uttrykt et klart ønske om å kjøle veksten litt ned.

Partiledelsen kunngjør også at den har planer om å satse på «nye, strategiske industrier» som blant annet omfatter alternativ energi, bioteknologi, høyteknologisk produksjonsutstyr og miljøvern.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdien fra disse sektorene skal utgjøre rundt 8 prosent av brutto nasjonalprodukt i 2015 og 15 prosent i 2020, ifølge ledelsens beregninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forfremme

Visepresident Xi Jinping, som også sitter i kommunistpartiets politbyrås ni mann store stående komité, ble utnevnt til medlem og viseformann av den mektige militærkommisjonen mandag. Han har dermed rykket ett skritt nærmere å bli kommunistpartiets neste leder og landets neste president.

– Partiet følger fortsatt Mao Zedongs gamle tradisjon med at «den politiske makten vokser ut av geværpipen», sier Willy Lam, politisk analytiker tilknyttet Det kinesiske universitet i Hongkong, til nyhetsbyrået AFP.

– Nå som Xi er blitt viseformann, er karrieren sikret, tilføyer han.

Kommisjonen er ansvarlig for landets militære styrker og ledes av president Hu Jintao.

Det har lenge vært spekulert på om Xi blir Hus arvtaker. Det formelle valget skjer først om to år, i etterkant av partiets kongress høsten 2012.

Les også:
Kinesiske kvinner på inntektstoppen

- «Alle» venter på krakket

64 millioner boliger står tomme i Kina