Julerenteøkningen henger i en tynn tråd

- Detaljhandelstallene for august gjør det mindre nødvendig med renteøkning, mener Ole Håkon Eek-Nielsen, senioranalytiker i Nordea (foto: Nordea).
- Detaljhandelstallene for august gjør det mindre nødvendig med renteøkning, mener Ole Håkon Eek-Nielsen, senioranalytiker i Nordea (foto: Nordea).

De ferske detaljhandelstallene viste at shoppingen falt mer enn ventet i august, etter et overraskende hopp i juli.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De ferske detaljhandelstallene viste at shoppingen falt mer enn ventet i august, etter et overraskende hopp i juli.

- Det var mye dårligere enn alle ventet, sier Ole-Håkon Eek- Nielsen i Nordea, til DN.no.

Ingen overhengende fare
Men noen ganger kan «dårlig» nytt faktisk være det motsatte. Etter den overraskende veksten i juli kan nemlig august-tallene gjøre det lettere for sentralbanksjef Svein Gjedrem å vite hva han bør gjøre med renten.

Det har hittil vært omtrent nullvekst i detaljhandelen, og juli-hoppet fikk dermed ekspertene til å lure på om det var et trendskifte på gang. August-tallene viser imidlertid samme tendens som rapportene ellers, og kan derfor bidra til å gjøre det enklere for sentralbanksjefen.

- Det er en viss beroligende effekt i disse tallene, sier Eek-Nielsen.

Han tenker på sentralbankens frykt for at lav rente kan gi økt forbruk, høyere boligpriser og høy kredittvekst, og en boble-effekt i norsk økonomi.

- Disse vurderingene har vært et dilemma for sentralbanken, men problemstillingen om at norsk økonomi kan sprekke er ikke så prekær nå. Det ble ikke så mye fest i økononomien som man trodde det skulle bli, mener analytikeren.

Mindre nødvendig med høyere rente
Derfor er dette tallet viktig, mener han.

- Det gjør at det er litt mindre nødvendig med renteøkning, sier Eek-Nielsen.

Eek-Nielsen tror en detaljhandel på - 0,9 prosent i august er en del lavere enn Norges Bank har sett for seg.

Norges Bank venter en vekst på to prosent i privat forbruk i andre halvår, mens det hittil har vært omtrent nullvekst.

Forventningene har imidlertid vært høyere før. Norges Bank måtte allerede i juni nedjustere sitt anslag for veksten i privat forbruk fra 5,0 prosent 3,5 prosent i 2010.

Nordea Markets kalte den svake utviklingen i shoppingen for «Den største overraskelsen i norsk økonomi så langt i år», i rapport Økonomisk Oversikt som ble publisert i august.

Som ventet
Makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities mener detaljhandelsetallene så langt i tredje kvartal har vært på linje med Norges Banks anslag, og at de dermed bekrefter bildet som sentralbanken har om litt sterkere vekst i norsk økonomi i andre halvdel av 2010.

Samlet for 2010 ligger imidlertid forbruket noe etter Norges Banks forventninger. Oppgang i bedriftenes investeringer, som bekreftes av økte låneopptak, vil bidra til å trekke veksten opp mot Norges Banks forventninger.

- Privat konsum er isolert sett er svakere enn Norges Bank har anslått. Men vi får vekst i investeringene, slik at vi tror at veksten samlet sett blir som Norges Bank har forventet, sier Wilhelmsen til DN.no.

Tror rentehoppet utsettes
Han tror likevel ikke at sentralbanken vil heve renten ved nyttår, slik banken har signalisert i siste utgave av Pengepolitisk rapport.

- Vi tror fortsatt at veksten er i ferd med å ta seg opp, men vi har ikke noe grunnlag for å si at veksten er veldig sterk, og heller ikke sterkere enn Norges Banks anslag. Isolert sett trekker det i retning av at Norges Bank holder seg til rentebanen, sier Wilhelmsen.

Forventningene til det fremtidige rentenivået hos våre handelspartnere har imidlertid falt, samtidig som inflasjonen i Norge er lavere enn ventet.

- Akkurat for øyeblikket ville de nedjustert renteprognosen. Vi har tidligere ventet en renteøkning i desember, men den henger nå i en tynn tråd. Vi revurderer det anslaget, og det sannsynlige utfallet er at vi ikke lenger vil tro på en renteøkning i desember og at Norges Bank heller vil utsette den til et stykke utpå nyåret, sier Wilhelmsen.

Les også:

Båthavari i shoppingen

Den største overraskelsen i norsk økonomi...

- Horribelt å gi så mye penger til bøndene

Tidligere Skagen-stjerne gikk på smell

Personvernpolicy