Båthavari i shoppingen

Kjøp av fritidsbåter og utstyr dro detaljhandelstallene kraftig opp i juli, men det er akkurat denne varegruppen som trekker detaljhandelstallene kraftig ned måneden etter (foto: Scanpix).
Kjøp av fritidsbåter og utstyr dro detaljhandelstallene kraftig opp i juli, men det er akkurat denne varegruppen som trekker detaljhandelstallene kraftig ned måneden etter (foto: Scanpix).

Salg av båter og utstyr dro shoppingen overraskende opp i juli. Det var et blaff.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det overraskende shoppe-hoppet i juli viste seg som ventet å være et lite lysglimt i rekken av dårlige beskjeder fra detaljhandelen. Allerede måneden etter faller shoppingen igjen.

Augusttallene viser at detaljhandelen falt med 0,9 prosent denne måneden, melder Statistisk sentralbyrå. Fallet er større enn ventet. På forhånd hadde analytikerne regnet seg frem til at detaljhandelen (uten salg av bil og bilvarer) ville være ned 0,1 prosent i august.

Fall i de fleste bransjer
Ifølge SSBs ferske statistikk falt omsetningsvolumet i de fleste bransjene, med unntak av salg av nærings- og nytelsesmidler.

Mens salget av fritidsbåter og utstyr bidro sterkt til omsetningsveksten fra juni til juli, trekker denne varegruppen kraftig ned i august.

I august var det omsetningen til bensinstasjonene som bidro mest i positiv retning. Holder vi bensinstasjonene utenfor, var det en nedgang i omsetningsvolumet på 1,2 prosent, melder SSB.

Tror handelen skal øke i år
Norges Bank venter en vekst på to prosent i privat forbruk i andre halvår, mens det hittil har vært omtrent nullvekst.

Forventningene har imidlertid vært høyere før. Norges Bank måtte allerede i juni nedjustere sitt anslag for veksten i privat forbruk fra 5,0 prosent 3,5 prosent i 2010.

Nordea Markets kalte den svake utviklingen i shoppingen for «Den største overraskelsen i norsk økonomi så langt i år», i rapport Økonomisk Oversikt som ble publisert i august.

Les: Den største overraskelsen i norsk økonomi...

Les mer om juli-handelen: Vi shopper igjen!

Detaljhandelstallene er volatile og av den grunn må de normalt avvike ganske mye fra konsensus for å gi markedsreaksjoner.

Les også:

Ektepar ble søkkrike på tomtesalg

Vil ha Reitan inn i flere land

Personvernpolicy