- USA kan gå konkurs innen 2020

Frihetsgudinnen med New York skyline (foto: Scanpix).
Frihetsgudinnen med New York skyline (foto: Scanpix).

USAs økonomi blir kvalt av en raskt voksende gjeld, ifølge dansk økonomiprofessor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jørgen Ørstrøm Møller, som har skrevet en rekke bøker om økonomi og er professor ved Copenhagen Business School og Singapore Management University, mener verdens mektigste økonomi er på katastrofekurs.

I et intervju med nyhetsmagasinet Ræson sier han at det vil bli verre og verre - og det vil gå raskt:

- Allerede i dag går 8-10 prosent av USAs føderale budsjett til å betjene gjeld, og dette tallet stiger. Selv under svært optimistiske forutsetninger vil det være vanskelig for USA å riste gjelden av seg. Innen 2020 er dagens 10 prosent oppe i 20 prosent. Regjeringen vil ikke la 20 prosent av budsjettet gå til avdrag og renter. Det er altså selve betjeningen av gjelden som vil kvele den amerikanske økonomien, advarer Jørgen Ørstrøm Møller. Det skriver epn.dk.

Han mener det er urealistisk å finne penger som tilsvarer 20 prosent av statsbudsjettet.

Smertegrensen snart nådd
Smertegrensen vil nærme seg rundt 2015. Da vil renter og avdrag på gjelden nå et omfang som tvinger politikerne til å ta et drastisk skritt, mener professoren.

- USA vil informere sine utenlandske kreditorer om at landet ikke lenger er i stand til å ta avdrag på gjelden og betale renter. Skatteøkninger vil få den amerikanske vekstraten til å falle, og det kan ikke landet leve med.

Han er sikker på at USA må be Kina om hjelp. Kina kan nedskrive den amerikanske gjelden fordi landet opplever en sterk økonomisk vekst. Men det politiske signalet vil være dramatisk, mener Ørstrøm Møller.

Les også:

Dr. Doom spår amerikansk kollaps

Tror verden ender i krig og total finanskollaps

- 2010 kan ende i sorg

- Hvem skal dekke opp for myndighetene?

Personvernpolicy