Dr. Doom spår amerikansk kollaps

Marc Faber (fotomontasje ABC Nyheter, foto: Scanpix).
Marc Faber (fotomontasje ABC Nyheter, foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Investorer fra hele verden flokker seg om amerikanske statsobligasjoner. Investorlegenden Marc Faber mener det er en elendig idé.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdens børser raser, mens japanske yen stiger til sitt sterkeste nivå mot dollar på 15 år og tiårige amerikanske statsobligasjoner til sitt høyeste nivå på 17 måneder.

Frykt for at veksten i flere av verdens ledende økonomier er i ferd med å bremse opp fører til at investorer søker etter trygge havner i finansmarkedene. Mange selger unna aksjer og plasserer pengene i aktivaklasser som blir ansett som langt tryggere.

I rentemarkedet fører uroen til ytterligere etterspørsel etter amerikanske statsobligasjoner. Renten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid faller tirsdag til sitt laveste nivå på 15 måneder. Renten er nå på 2,54 prosent - det laveste nivået siden 18. mars ifjor, da den var på 2,51 prosent.

Les også: Småinvestorene flykter fra aksjer

Lite oppside igjen
Det lave rentenivået får analytiker Marc Faber, som er mannen bak «The Gloom, Boom & Doom Report», til å advare mot å investere amerikanske statsobligasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg tror ikke det er mye oppsidepotensial annet enn i det korte bildet. Ser du ti år frem i tid og spør om hvor jeg ønsker å ha pengene, så er det helt opplagt ikke i amerikanske statsobligasjoner, sier Faber i et intervju med den amerikanske tv-kanalen CNBC mandag.

Han peker på at det har vært et mer eller mindre sammenhengende rally i markedet for statsobligasjoner siden 1981 (se graf under). I september 1981 var renten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid på nær 16 prosent. Han mener boblen sprakk i desember 2008 da renten falt helt ned til 2,08 prosent for tiåringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Investorer som investerer i disse obligasjonene låner i praksis ut penger til den amerikanske staten. En stat som blir ansett som en av de tryggeste motpartene man kan ha dersom man låner ut penger.

Økt etterspørsel fører til at prisen på obligasjonene stiger. Baksiden er at rentegodtgjørelsen som investorene får for å låne ut penger faller. Jo lavere renten er, dess mindre er oppsidepotensialet i prisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han anbefaler investorer som likevel er på utkikk etter den tryggheten som amerikanske statsobligasjoner gir å kjøpe statspapirer med kortere løpetid ettersom de med lengre løpetid ikke har det samme oppsidepotensialet.

Han råder investorer til å investere i råvarer, spesielt jordbruksland, jordbruk og gull.

- Jeg vil heller kjøpe en aktivaklasse, uansett hva det er, som har vært i et bjørnemarked i ti eller 19 år, sier Faber.

Les også : Frykt gir renteras

Marc Faber: - De skulle hørt på meg og - Hold dere unna amerikansk gjeld

- Uutholdelige renteutgifter
Faber tror dessuten at det amerikanske budsjettunderskuddet kommer til å øke i årene som kommer, og venter derfor at staten etter hvert vil få problemer med rentebetalingene.

- Staten kommer til å øke og øke gjelden helt til renteutgiftene blir uutholdelige, spår Faber.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De amerikanske statsobligasjonene har likevel vist seg attraktive for investorer over hele verden som ønsker å skaffe seg det som tilsynelatende er risikofri avkastning. Faber mener imidlertid den store etterspørselen fra utlandet slett ikke kan tolkes som et tegn på at rallyet i statsobligasjoner vil fortsette.

- I 1999 og 2000 kjøpte utlendinger Nasdaq og det som hendte etterpå var en enorm kollaps. Jeg vil ikke se på utenlandske kjøp som en spesielt fornuftig ledende indikator.

Yen-rally
I valutamarkedet flykter investorene til japanske yen i jakten på en trygg havn. I dag styrket den japanske valutaen seg til 84,14 yen for en dollar. Dette er det sterkeste nivået siden 1995.

Yen er også på sitt sterkeste nivå mot euro på ni år.

Les også:
Japan fast i gjeldsfellen
Yen-rally og dollar-ras