- Bra for Sverige, er bra for Norge

Sveriges økonomi går for full damp (foto: Scanpix).
Sveriges økonomi går for full damp (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sveriges vekst er mye sterkere enn forventet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en vestlig verden som preges av svak økonomisk vekst er det ett land som lyser opp - Sverige. Nabolandet vårt fikk en skikkelig smell av finanskrisen, men har nå reist seg.

- I Sverige er det boom, de har kommet kraftig tilbake etter fjorårets fall, sier sjeføkonom Øystein Dørum.

Mye sterkere vekst enn ventet
Nå ser utviklingen bedre ut enn den gjorde da DnB Nor Markets publiserte forrige «Økonomiske utsikter», og analytikerne har derfor oppjustert BNP-estimatene for Sverige.

I år venter DnB Nor Markets en vekst på 3,7 prosent, et estimat som er løftet 1,7 prosentpoeng siden april-rapporten. De neste to årene venter DnB Nor Markets at BNP vil vokse med henholdsvis 2,8 og 2,7 prosent. Disse estimatene er imidlertid tatt ned 0,7 prosentpoeng siden april-rapporten.

Bra for Norge
Både i år og de to neste årene venter DnB Nor Markets at veksten i Sverige vil blir sterkere enn den norske veksten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men god utvikling i Sverige er godt nytt for oss:

- Sverige er vår viktigste handelspartner. Går det godt i Sverige er det godt for Norge, sier Dørum.

Det meste av vår tradisjonelle eksport går til Sverige, og mange små og mellomstore bedrifter er avhengig av at Sverige går bra.

Flere jobber å fåGod økonomisk utvikling i Sverige vil også ha innvirkning på arbeidsmarkedet. Det kan få betydning for den svenske arbeidskraften som Norge har nytt godt av de siste årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg er usikker på hvor stor effekten kan bli, men jeg er ikke i tvil om hvordan disse tingene virker på marginene. Alt annet like vil høyere fart i Sverige føre til at det blir flere jobber å få, og det gjør at vi får færre svensker enn vi ellers ville fått, sier Dørum.

Han understreker at det ikke bare er antallet tilgjengelige jobber i Sverige som avgjør om svenskene velger å jobbe der eller i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Avgjørelsen vil også påvirkes av at det fortsatt er høyere lønnsnivå i Norge, sier Dørum.

Her kan du sjekke DnB Nors prognoser for lønnsveksten fremover

At det allerede er et godt etablert svensk miljø i Norge kan også ha betydning, slik eventyrlyst og reisetrang kan ha det.

Vil ha ungdommen hjem
Enn så lenge er arbeidsledigheten høy i Sverige. Ifølge Statistiska Centralbyrån var ledigheten i aldersgruppen 15-24 år på 30,1 prosent i juni. Den totale arbeidsledigheten var på 9,5 prosent.

Flere svenske partier har derfor gjort kampen mot ungdomsledigheten til en av hovedsakene før Riksdagsvalget 19. september. Både Folkpartiet og Socialdemokraterna legger vekt på tiltak for å få flere unge i jobb i sine valgprogrammer, og onsdag troppet lederen for Centerpartiets Ungdomsförbund, Magnus Andersson, opp i Oslo med frieri til svensker i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er utrolig mange initiativrike og arbeidsomme svensker i Norge. Vi trenger deres stemmer, og aller helst vil vi ha de svenske arbeidstakerne hjem igjen, sa Andersson til Dagsavisen .

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sverige ledes nå av en borgerlig koalisjon som består av Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna og Folkpartiet. Den ledes av statsminister Fredrik Reinfeldt fra Moderaterna. Socialdemokraternas leder Mona Sahlin har alliert seg med Miljöpartiet og Vänsterpartiet i forsøket på å vinne valget.

Derfor har Sverige ristet av seg krisen
Sverige skiller seg fra andre industriland på flere punkter, forklarer Øystein Dørum:

- Sverige har langt mer solide statsfinanser enn andre industriland. Sverige har ikke vært i den situasjon at de må stramme inn på budsjettet, og kan bruke penger uten at det har blitt skapt tvil om stabiliteten i statsfinansene på sikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I forkant av finanskrisen hadde de svenske husholdningene ikke vært på lånefest, slik både briter, spanjoler, irer, islendere og amerikanere hadde. Den finansielle stillingen i husholdningen har vært relativt god, noe som påvirker forbruket positivt.

- Det ser ut til at den svenske nedturen har vært avgrenset, og i hovedsak rammet industrisektoren. Både tjenesteytende sektor, boligmarkedet og konsumet har holdt seg rimelig godt oppe, og det demper effektene av krisen.

DnB Nor Markets BNP-estimater

201020112012
Sverige3,72,82,7
Fastlands- Norge1,622,4

Les også:
Mangemilliardær selger Holmekoll-villaen
- Man må være litt gal
Kjøp aksjer nå
Her er Norges mest attraktive by