- Japan svikter over hele linjen

- Eksporten holder koken, men den er også alene om å gjøre det, mener sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken om veksten i Japans økonomi (foto: Scanpix).
- Eksporten holder koken, men den er også alene om å gjøre det, mener sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken om veksten i Japans økonomi (foto: Scanpix).

Japanske vekststall er langt verre enn ventet. - Deflasjonsfaren forverres, mener sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det nærmer seg nå full stopp i veksten i japansk økonomi.

Ferske tall mandag morgen viser at veksten i andre kvartal endte langt under allerede kriselave forventninger, med en årlig vekst på 0,4 prosent. På forhånd var det ventet at veksten skulle ende på 2,3 prosent.

- Det er innenlandsk økonomi som svikter over hele linjen. Eksporten holder koken, men den er også alene om å gjøre det. Samtidig forverres deflasjonen, skriver sjeføkonom Knut Anton Mork.

Veksten var bare opp 0,1 prosent sammenlignet med kvartalet før.

- Nå er det riktig nok muligheter for opprevisjon, men det vil ikke hjelpe på den kraftige nedrevisjonen av foregående kvartaler, som også kom i samme rapport, skriver Mork.

Dratt ned til tredjeplass
Den japanske økonomien blir med dagens tall dratt ned til tredje plass i verden, bak USA og Kina. Tallene bekrefter det internasjonale pengefondet IMFs prognoser om at Kina kommer til å bli verdens nest største økonomi innen året er slutt.

Dagens tall reflekterer også Japans to tiår med stagnasjon i veksten, samtidig som at myndighetene har blåst opp landets gjeldsbyrde til verdens største. Samtidig faller innbyggertallet i landet.

I dag er Japans gjeld på 180 prosent av BNP, og er med det klart høyest blant de rike landene. Til sammenligning har Hellas en bruttogjeld på rundt 100 prosent av BNP, mens USAs statsgjeld er 80-85 prosent av BNP.

- Ekkel kombinasjon
Den svake veksten gjør det svært vanskelig for den japanske statsministeren Naoto Kan å redusere gjeldsnivået i landet.

- Japan har hatt veldig mange år med svak økonomisk vekst, kombinert med en demografisk vekst som gjøre at utgiftene blir store. Man har en aldrende befolkning og en lav fertilitetsrate, det er en ekkel kombinasjon, sa seniorøkonom Bjørn Erik Orskaug til DN.no i mars.

- Japan har vært fanget i resesjon og deflasjon de seneste 20 årene, og har hatt en eksepsjonell lav vekst i BNP. Samtidig har Kina i samme periode intensivert sin globale satsning, og siden 2000-tallet har vekstraten aksellerert, sier seniorøkonom Naoki Iizuka i Mizuho Securities til Bloomberg News.

Les også:

Japan fast i gjeldsfellen

USA trenger hjelp

Yen-rally på risikofrykt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden