Optimismen tilbake i skandinaviske bedrifter

FRA havna i Tromsø (Foto: Scanpix).
FRA havna i Tromsø (Foto: Scanpix).

Det snur fort. Etter et rekordbekymret 2009 er optimismen i skandinaviske bedrifter allerede tilbake mot toppnivået fra 2006.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bedriftsledere tror på bedre sysselsetting, omsetning, lønnsomhet og eksport de neste 12 månedene, viser en spørreundersøkelse Sentio har gjort blant 1.800 bedriftsledere for Mamut Skandinavisk Bedriftsbarometer.

I år havner indikatoren på 125 poeng for alle de skandinaviske landene under ett, mens den i toppåret 2006 var på 144. I fjor var den helt nede i 7. Den rekordstore oppgangen kommer etter flere år med svekket framtidstro.

– Undersøkelsen viser at den gjennomgående pessimismen fra 2009 igjen er snudd til optimisme og at det samlede nivået raskt har nærmet seg toppnivået fra 2006, sier Arve Østgaard i Sentio Research.

Optimister i nord

Det er særlig de nordnorske bedriftslederne som forventer gode tider. Hele 94,5 prosent forventer at antall ansatte skal øke eller holde seg på dagens nivå de kommende 12 månedene. Samtidig venter 96 prosent i nord at de skal ha lik eller økt omsetning framover.

I Midt-Norge venter derimot 12 prosent at det skal bli færre ansatte i bedriftene de leder. De er også mindre optimistiske med hensyn til omsetning, der 87 prosent tror det vil gå like mye eller mer penger gjennom bedriftene det kommende året.

– Vi opplever at økt optimisme gir seg utslag i økt investeringsvilje og vilje til utvidet satsing. Dette kan tyde på at mange virksomheter har benyttet de foregående årene til strømlinjeforming og effektivisering av driften og dermed anser at de er godt posisjonert for fremtidig lønnsomhet og vekst, sier Eilert Hanoa, administrerende direktør i Mamut ASA.

Tjenesteytende næringer

Bedriftsledere i Sverige og Danmark er mer optimistiske enn de norske. Det er også svenskene som siden i fjor har opplevd den sterkeste økningen – den er på hele 157 poeng. I fjor havnet svenskene under null på indeksen, og endte på -23 poeng. I år havner de på 133.

Danskene går fra 10 poeng til 140, mens vi i Norge har hatt litt mindre svingninger.

I 2009 var norske bedriftsledere mest optimistiske i Skandinavia, blant annet som følge av effektive nasjonale konjunkturtiltak rettet mot den såkalte finanskrisen. Norge endte med et bunnivå på 35 i 2009.

I år går også norske leders optimisme framover, men «bare» med 68 poeng, slik at vi ender med 103.

Det er særlig tjenesteytende næring som opplever en positiv vending. 37,3 prosent forventer økning i antall ansatte i denne næringen, mens tilsvarende tall for varehandel, hotell/restaurant og samferdsel er på 25,9 prosent. (©NTB)

Personvernpolicy