Meny

Bunken som vokser

KOnsernsjef i Dnb Nor, Rune Bjerke (foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Endelig har lånesøknadene begynt å hope seg opp hos banksjef Rune Bjerke. Det kan være et svært godt tegn for norsk økonomi.

- Saksmengden tiltar, sier konsernsjef Rune Bjerke i DnB Nor.

Sjefen for Norges største bank sitter på det som kan være en svært god indikator for hvordan norsk økonomi vil utvikle seg fremover: Bunken av lånesøknader.

Vil investere
De siste månedene har Bjerke og kollegaene hans merket at flere bedrifter nå ønsker å låne penger. Bra for DnB Nor, som tross alt lever av å låne ut penger. Men også bra for norsk økonomi. Flere lånesøknader er nesten ensbetydende med at investeringsiveren er i ferd med å vende tilbake. Økte investeringer vil være med på å skru opp farten igjen i norsk økonomi.

På DnB Nors kvartalspresentasjon fredag var etterspørselen etter lån det første temaet DnB Nor-sjefen tok opp.

- Vi er først og fremst er fornøyd med at vi nå ser en tiltagende kredittvekst. Vi har hatt en følelse av at den kredittveksten ville materialisere seg, basert på samtaler med kunder ute og her hjemme, men nå begynner den å materialisere seg, sa Bjerke.

Råvareøkonomi
Til tross for den pågående uroen rundt statsfinanser og statsgjeld i Europa er Bjerke optimist på vegne av norsk økonomi. Han tror nemlig at aktiviteten i verdensøkonomien samlet sett vil bedre seg ytterligere i tiden som kommer. Og for oss her hjemme er det ikke nødvendigvis utviklingen i Europa som er viktigst.

- Vi er en råvaredrevet økonomi, 50 prosent av det vi eksporterer er olje og gass. Så lenge oljeprisen holder seg i et leie over 70 dollar fatet vil man ikke få mye negative effekter inn mot norsk økonomi, sier DnB Nor-sjefen

Les også: - Det blir ingen dobbeldipp

Tillit
Også norske finansinstitusjoner vil nyte godt av at norsk økonomi nok en gang kan komme til å havne i en spesiell, men positiv situasjon.

- Den finansielle situasjonen, og ikke minst den særstillingen Norge er i med å ha et pensjonsfond på nær 3.000 milliarder kroner fordelt på ikke veldig mange millioner innbyggere, gjør at også tilliten til norsk økonomi og norske finansinsititusjoner internasjonalt er stor.

- Men det er betydelig usikkerhet, ikke minst med tanke på hva som skjer i finansmarkedene, legger Bjerke raskt til.

Troen på at verdensøkonomien likevel kommer seg over kneika gjør at Bjerke nå håper å låne ut mer penger. Iløpet av første halvår var den reelle utlånsveksten på 27 milliarder kroner.

- Vi tror at den utlånsveksten vil fortsette i et litt høyere tempo utover året, sier Bjerke.

- Våre kunder og de markedene vi opererer i er mer avhengige av globale trender enn av trender i Europa.

Bred etterspørsel
Ifølge DnB Nor-sjefen er interessen for å låne penger stor i nesten alle delene av norsk næringsliv.

- Vi ser det innenfor små og mellomstore bedrifter, innenfor stadig flere deler av porteføljen vår, og sakslisten på møtene i kredittutvalget og i kredittkomiteer også videre. Saksmengden tiltar. Det henger sammen med de tilbakemeldingene vi får fra kunder, sier Bjerke.

Men heller ikke norsk næringsliv er helt upåvirket av uroen i finansmarkedene her hjemme og ute. Bjerke tror imidlertid at veksten i søknader vil materialisere i økte utlån frem mot nyttår.

- Mange av investeringene har blitt satt litt på hold. Men vi har sagt at vi tror at den tiltakende veksten vil merkes ordentlig andre halvår. Nå har vi sett brede tegn til det og vi mener det er det beste bildet vi kan gi, sier Bjerke.

Les også:
- Alltid frykt en dobbeldipp

Tapte 59 milliarder på løpsk valutakurs

Må slette svarteliste

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært