Meny

Billigere strøm og mat trakk prisnivået ned

Grønnsaker var blant varegruppene som sørget for at inflasjonstakten gikk nedover (foto: Colourbox).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det samlede prisnivået falt 0,1 prosent fra mai til juni. Nedgangen skyldes billigere strøm, nettleie og matvarer.

Se også

Inflasjonskalkulator
Her kan du regne ut hvilken verdi et beløp fra et tidligere år har i dag. Eller du kan regne motsatt, og finne ut hva en tilsvarende verdi i dagens pengeverdi var tidligere.

Privatøkonomisk simulering
Kalkulatoren beregner hva forskjellige typer endringer betyr for din privatøkonomi. Du kan blant annet se på endringer i lønn, rente, energipriser, og størrelse på lån.

Selv om prisene på varer og tjenester har steget med 1,9 prosent det siste året, viser tall fra Statistisk sentralbyrå at flere varer har blitt billigere fra mai til juni.

Ifølge SSB var konsumprisindeksen (KPI) 128,8 i juni i år, mot 126,4 i samme måned 2009. Det tilsvarer en tolvmånedersvekst på 1,9 prosent i juni, mot 2,5 prosent måneden før.

Se hvordan inflasjonen har utviklet seg med Inflasjonskalkulatoren.

Hovedårsaken til nedgangen skyldes prisfall på elektrisitet, nettleie og matvarer. Særlig prisene på frisk frukt, grønnsaker, kjøtt og meieriprodukter har falt siden mai.

Elektrisitet, inkludert nettleie, falt 4,6 prosent fra mai til juni, mot en nedgang på kun 0,1 prosent i samme periode i fjor. Matvarer og alkoholfrie drikkevarer var også en viktig komponent bak nedgangen, og viser en prisnedgang på 1,1 prosent.

Mange varer og tjenester står bak tolvmånedersveksten på 1,9 prosent i juni. Blant de tyngste bidragsyterne var elektrisitet inkludert nettleie, med en prisøkning på 16,4 prosent fra juni i fjor. I samme periode økte beregnet husleie for selveiere, tjenester innenfor kultur og fritid, samt prisene på restauranttjenester, bøker og drivstoff.

Tolvmånedersveksten ble imidlertid dempet av prisfall i viktige konsumgrupper som klær og matvarer. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært