Meny

Hellas vedtok pensjonsreform

Den greske nasjonalforsamlingen godkjente torsdag den omstridte pensjonsreformen som skal bidra til å redde landet ut av gjeldskrisen. Utenfor parlamentsbygningen demonstrerte 12.000 mennesker mot reformen (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den greske nasjonalforsamlingen godkjente torsdag den omstridte pensjonsreformen som skal bidra til å redde landet ut av gjeldskrisen.

Til lyden av trommer og rop fra omkring 12.000 demonstranter foran parlamentsbygningen, ble reformen fra president Giorgos Papandreou godkjent uten større motstand torsdag.

Store deler av Hellas ble igjen lammet av generalstreiken som ble holdt i 24 timer før avstemning over pensjonsreformen.

Streiken er den sjette store demonstrasjonen siden den greske regjeringen la fram svært strenge innsparingstiltak for å redusere det gigantiske budsjettunderskuddet.

Pensjonsreformen innebærer at regjeringen kutter i sosiale overføringer, øker antallet år som gir uttelling i pensjonen, øker pensjonsalderen for kvinner til 65 år og tiltak som skal motvirke førtidspensjon.

Reformen blir en test på om den sosialistiske regjeringen til statsminister Giorgos Papandreou klarer å gjennomføre innsparingstiltakene EU og Det internasjonale pengefondet har satt som betingelse for den økonomiske krisepakken på 110 milliarder euro landet har fått.

Statsministeren sier kuttplanene er livsnødvendige for den greske økonomien.

– Pensjonssystemet er i ferd med å kollapse. Pensjonskostnadene tilsvarer nå 13,5 prosent av bruttonasjonalproduktet, og dersom vi ikke tar grep vil det stige til 26 prosent, noe som er katastrofalt for økonomien, sier Papandreou til nyhetsbyrået AFP.

Les også:
Hellas igjen lammet av streik

Hellas har kuttet budsjettunderskuddet

Her er lønnsveksten høyest

Privatøkonomi
Populært