Meny

Nedgang i industriproduksjonen

Industriarbeider (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Industriproduksjonen falt overraskende i mai.
Produksjonsindeksen for industrien falt med 0,9 prosent fra april til mai i år.

Det viser sesongjusterte tall som Statistisk sentralbyrå (SSB) la frem onsdag.

På forhånd ventet analytikerne en oppgang på 0,2 prosent, ifølge estimater som Bloomberg News har hentet inn.

I foregående måned var industriproduksjonen opp 0,2 prosent på månedsbasis.

Venter økte oljeinvesteringer
Industriproduksjonen falt markert tilbake i andre halvår 2008 og frem til sommeren 2009. I løpet av det siste året har produksjonen gradvis tatt seg opp igjen, men produksjonsindeksen ligger fortsatt langt under nivået den lå på før nedturen startet sommeren 2008.

- Etter en stagnasjon i norsk industriproduksjon i siste del av fjoråret, steg produksjonen igjen noe de første månedene av inneværende år. Norsk industriproduksjon påvirkes sterkt av investeringene i oljesektoren. Med den veksten vi nå ser for oss i oljeinvesteringene gjennom 2010 og i 2011 er det grunn til å vente av industriproduksjonen vil fortsette noe opp, skrev sjeføkonom Steinar Juel i morgenrapporten fra Nordea Markets før tallene ble kjent onsdag.

Sammenlignet med mai ifjor var industriproduksjonen opp 2,2 prosent i mai i år.

Til tross for utsikter til økte oljeinvesteringer, mener Juel veksten vil bli dempet av utviklingen ute.

- Svakere vekstutsikter internasjonalt tilsier imidlertid ingen sterk vekst i norsk industriproduksjon fremover, skrev sjeføkonomen i rapporten.

Tremånedersgjennomsnittet fra mars til mai i år viser at industriproduksjonen økte med 0,6 prosent sammenlignet med den foregående tremånedersperioden fra desember til februar.

Bedre etterspørsel
Trelast- og trevareindustrien hadde sammen med gummi, plast og mineralisk industri en klar vekst i produksjonen den siste perioden.

- Dette henger sammen med en bedring i den innenlandske etterspørselen i 2010, skriver SSB i en melding i forbindelse med offentliggjøring av tallene onsdag.

Det var også oppgang i næringer som papir- og papirvareindustrien, kjemiske råvarer og metallindustrien.

- Årsaken er en viss bedring i den internasjonale etterspørselen og dessuten langsiktige kontrakter i norsk solcelleindustri, skriver SSB.

I Næringsmiddel- og drikkevareindustrien var det en vekst på 0,7 prosent i tremånedersperioden fra mars til mai sammenlignet med foregående tremånedersperiode.

Les også:
- Jeg er sjokkskadd
Jeg fikk kjeft flere ganger om dagen i fire år
Giske varsler nedsalg
SEB Enskilda knute aksjeinvestor i retten

Privatøkonomi
Populært