Danskene topper gjeldslisten

Danmark er slått ut av fotball-vm, men de topper gjeldsstatistikken fra OECD (foto: Scanpix).
Danmark er slått ut av fotball-vm, men de topper gjeldsstatistikken fra OECD (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Danskene har nå mer gjeld enn noen andre, viser en oversikt fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra 2004 til 2010 økte de danske husholdningenes samlede gjeld fra 108 til 136 prosent av landets bruttonasjonalprodukt, skriver Politiken.

Danmark har dermed passert Nederland og topper nå OECDs gjeldsliste. Dette har skjedd i takt med at danske boligpriser har skutt i været, og takket være bankenes og finansinstitusjonenes store utlånsiver.

Prisene steg

– Husholdningenes gjeld skyldes primært at danskene låner for å kjøpe bolig. Og boligprisene steg jevnt fram til 2007, sier professor Jesper Rangvid ved Handelshøjskolen i København.

At husholdningenes gjeld i forholdt til BNP har vokst med 25 prosent på fire år, er ikke i seg selv noe problem, mener han og viser til at danskenes formue også har økt.

– Men problemet er at gjelden er svært skjevt fordelt. De store formuene ligger hos eldre boligeiere, som kjøpte bolig for mange år siden, mens det særlig er de yngre som har stor gjeld, sier Rangvid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bekymringsfullt

At boligprisene begynte å falle i 2007, i takt med at renten steg, har skapt problemer for dem som kjøpte bolig de siste årene før markedet snudde.

– Det er helt klart bekymringsfullt for dem som kjøpte bolig i disse årene, sier Rangvid.

Danske husholdninger har også klart mer i gjeld enn amerikanerne, og har også tatt opp nesten dobbelt så mye i lån som sine svenske naboer, målt i forhold til BNP.

Eneste trøst sett med danske øyne, er at ett land ikke er tatt med på OECDs liste. Der er gjelden enda større.

– Dersom man tar med Island, som rett nok er konkurs, er vi kun nummer to, konstaterer professor Jesper Rangvid. (©NTB)