-Dramatiske kutt - eller økonomisk ruin

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Ny krisepakke på vei i Storbritannia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den britiske regjeringen legger i dag frem en ny krisepakke på nesten 300 milliarder kroner. Det betyr at samlede kutt nærmer seg 1000 milliarder kroner, skriver Dagens Næringslliv.

Krisepakken finansminister George Osborne vil offentliggjøre består av økte skatter og avgifter, og smertelige velferdskutt, som av britiske medier beskrives som de største i Storbritannia på minst 30 år.

«Ute av kontroll»
Dagens krisebudsjett kommer bare seks uker etter at konservative Cameron, med støtte fra Liberaldemokratene, overtok regjeringsmakten etter Labour. Osborne understreker i et intervju med BBC at velferdsutgiftene er «ute av kontroll», og sier britisk økonomi er «på vei mot ruin» dersom det nå ikke kuttes dramatisk.

Regjeringens mål er å mer enn halvere budsjettunderskuddet fra dagens 155 milliarder pund, til 71 milliarder pund i 2014.

Opposisjon advarer mot dobbeltdipp
Osborne tror på forståelse for sparetiltakene, men legger ikke skjul på at det vil svi mest nå i begynnelsen.

- Dette landet skjønner at vi ikke kan fortsette å bygge opp gjeld. At vi ikke kan innta en mañana-holdning, sier Osborne.

Opposisjonen er meget kritisk til kuttene, og mener de vil kvele den gryende veksten og øke faren for en dobbeltdipp, altså en ny økonomisk nedgangstid.

Les også:
Største finansreform i Storbritannia på 13 år

Frykter dødsspiral i Storbritannia

Over 1.000 byer i Europa i dyp gjeldskrise

- Alt kan kollapse i morgen

- Europa har to valg: Stramme inn eller kollapse

Storbritannia kan bli «det neste Hellas»

Personvernpolicy